‘Wat is daar nou nog aan, Formule 1? Verstappen is toch de snelste in de kwalificatie en rijdt daarna gemakkelijk naar de overwinning.’ Deze twee zinnen zul je ongeveer wel eens gehoord hebben het afgelopen seizoen. Tijdens de GP van Hongarije 2023 gaat dat verhaal niet op. Niet Verstappen, maar Lewis Hamilton pakte gisteren pole-position tijdens de kwalificatie in Hongarije.

Hamilton was maar 0,003 seconden sneller dan Verstappen. De Mercedes-coureur is niet de enige die verraste. De geüpgradede McLaren blijkt ook lekker te gaan op een bochtig circuit. Norris en Piastri sluiten als derde en vierde aan. Daarnaast verbaast Alfa Romeo in positieve zin. Zhou Guanyu start vandaag op de vijfde plaats en Bottas als zevende. Eens zien wat zij kunnen presteren. En nog belangrijker: komen Verstappen en Hamilton veilig door de eerste bocht heen of vliegen de twee elkaar in de haren?

Start van de GP van Hongarije 2023

Max Verstappen is een stuk beter weg dan Hamilton. De Britse coureur laat het er niet bij zitten en schuift richting Verstappen en de pitmuur. Toch kan Hamilton niet vermijden dat Verstappen de leiding overneemt in de eerste bocht. Daarachter breekt de pleuris uit. Zhou heeft een dramatische start en doet meteen zijn goede kwalificatie teniet.

Verstappen duikt aan de binnenkant van Hamilton | Foto: © Red Bull Content Pool

Hierna remt Zhou te laat in bij de eerste bocht. Daardoor tikt hij Ricciardo voor hem aan en ontstaat er een domino-effect. Ricciardo schuift namelijk door de tik van Zhou tegen Ocon aan. Die kleunt daardoor weer hard tegen zijn teamgenoot aan. De Alpine van Ocon komt hierdoor los van de grond en klapt met een harde knal weer op het asfalt. Beide Alpine’s hebben een lekke band en komen naar binnen. Hier blijkt dat zowel de auto van Gasly als die van Ocon teveel schade heeft en de race voor Alpine voorbij is.

Terug naar de kop van het veld, want in die eerste bocht verliest Hamilton veel tijd. Dit zet de deur open voor Piastri en Norris om voorbij te gaan aan Hamilton. De Mercedes-coureur probeert nog wat terug te doen, maar Norris verdedigt goed en behoudt de derde plaats. Vooraan begint Verstappen zijn benen te strekken. Na twee ronden is het gat 1,1 seconden. Het verschil met Piastri groeit de ronden erna.

Profiteurs van het gestuntel van Zhou

Zhou valt dus terug en neemt een boel coureurs mee die op de rem moeten om de crash voor hen te ontlopen. Leclerc en Sainz horen niet bij dit groepje en klimmen op naar P5 en P6. Ook George Russell maakt het een en ander goed. Hij begon van de achttiende plaats maar rijdt in de eerste ronde al naar P13. Daarnaast profiteert Tsunoda. Hij ligt nu elfde.

Zijn goede start wordt teniet gedaan door een pitstop. Al na tien rondjes komen er verschillende coureurs binnen waaronder Tsunoda. Het linkervoorwiel wil niet van de AlphaTauri af waardoor Tsunoda vijf seconden extra stilstaat. Hij valt hierdoor terug naar de zeventiende plaats. Hierna wagen nog meer coureurs de gok om vroeg over te gaan naar de harde band.

Verstappen vergroot het gat

Het is ronde 16 van de 70 en Verstappen rijdt constant snellere tijden dan de McLarens. Het gat naar Piastri is gegroeid naar ruim zeven seconden. Norris volgt op twee seconden achterstand op zijn teamgenoot. Hamilton komt nu naar binnen en gaat van de mediums naar de harde band. Sergio Pérez heeft de druk opgevoerd bij Sainz. Ferrari reageert hierop door de Spaanse coureur naar binnen te halen.

Een ronde later komt Norris binnen. Zijn medium-banden worden in 2,3 seconden gewisseld naar de hards. Knap werk bij Mclaren, dat Ferrari niet kan kopiëren. De stop van Leclerc duurt 9,4 seconden. We onderdrukken alle Ferrari-grapjes. Een ronde later komt ook Piastri naar binnen. Zijn wissel naar de harde band duurt precies twee seconden, wat ongelofelijk snel is.

Wanneer Piastri de pitstraat uitrijdt, komt hij precies naast zijn teamgenoot terug de baan op. Piastri bewijst een goede teamgenoot te zijn door Norris te laten gaan. ‘Wat wil je dat ik nu doe?’, vraagt de rookie aan zijn team. McLaren wil dat Piastri een bepaalde rondetijd rijdt zodat hij zich kan houden aan plan A voor de bandenstrategie.

Pitstop voor Max Verstappen

In ronde 23 wisselt ook Verstappen van de mediums naar de harde band. De Nederlandse coureur behoudt de leiding. Het gat naar de eerste McLaren is wel geslonken ten opzichte van het verschil vóór de pitstops. Norris volgt nu op vijf seconden. Norris is in de eerste ronde na de stop van Verstappen 0,26 seconden sneller dan de Red Bull. Wanneer de banden van Verstappen zijn opgewarmd, is de Nederlandse coureur weer veel sneller. Hij wint 0,766 seconden op Norris.

Daarachter rijdt Sergio Pérez een puike race. Hij komt na zijn stop achter Sainz terecht, maar gaat er snel voorbij met een goede inhaalactie. Een ronde later gaat ook Russell eraan. De Red Bull gaat hierna op jacht naar Hamilton. Het volgende potentiële slachtoffer ligt vierde en heeft tien seconden achterstand op de nummer drie, Oscar Piastri.

De rondetijden van Piastri kakken een beetje in waardoor Pérez en Hamilton kunnen inlopen op de McLaren. In ronde 40 van de 70 zit Pérez voor het eerst binnen een seconde van Hamilton. Het gat daarvoor is zeven seconden. Pérez komt ronde na ronde dichterbij Hamilton, maar die geeft niet op. Hamilton wimpelt de eerste inhaalpoging gemakkelijk af.

Pérez gaat voor het podium

Voordat Pérez voor de tweede keer kan aanvallen, haalt Red Bull Racing hem naar binnen. Zijn pitstop duurt 1,9 seconden, wat tot nu toe de snelste stop van dit seizoen is. Ook Oscar Piastri komt naar binnen. Pérez wisselt van de medium naar de harde band, Piastri doet precies het tegenovergestelde. Een rondje later – ronde 45 – doet Norris hetzelfde als zijn teamgenoot.

Pérez klampt aan bij Piastri. Twee ronden achter elkaar verbetert hij de snelste raceronde. Met nog 22 ronden te gaan, heeft Pérez veel meer snelheid op het rechte stuk dan Piastri. Via de buitenkant gaat Pérez voorbij aan de McLaren, maar die weet van geen ophouden.

Richting bocht 2 zet Piastri zijn auto aan de buitenkant naast die van Pérez. Op een gegeven moment verandert het asfalt in gras waardoor de McLaren in een grasmaaier transformeert. Hier wordt nog naar gekeken door de wedstrijdleiding, maar ook zij zien in dat dit goed geracet was van Pérez.

Gratis pitstop voor Verstappen

In ronde 51 van de 70 komt Verstappen voor de laatste keer naar binnen. Het gat naar Lando Norris achter hem is ruim 34 seconden. Ook na deze stop leidt Verstappen de race. Het enige dat de Nederlander nog kan winnen, is de snelste raceronde. Zoals je verwacht, pakt Verstappen ook dat extra punt maar meteen in de tweede ronde na zijn wissel. Het mannetje kan wel sturen.

Achter hem lijkt Oscar Piastri, net als in Silverstone, zijn eerste podiumplaats te verliezen. Lewis Hamilton is sneller dan de Australische coureur en in ronde 57 moet Piastri zich gewonnen geven. In de eerste bocht gaat Hamilton er gemakkelijk voorbij. Lando Norris moet gaan oppassen voor Pérez. Naarmate we dichterbij het einde van de race komen, wordt het gat tussen plaats 2 en 3 kleiner.

Wie pakt P2? Pérez of Norris?

Nog negen rondjes te gaan. Sergio Pérez lijkt steeds wat dichterbij Norris te komen, maar kan zijn tempo niet vasthouden. De McLaren houdt sterk stand en weet het gat rond de 3,5 seconden te houden. Met nog vijf rondjes te gaan, groeit het gat zelfs naar bijna vijf seconden. Norris pakt dus P2. Pérez moet zich intussen druk maken of hij wel het podium gaat halen.

Hamilton heeft weer wat leven gevonden in zijn oude mediums en kruipt steeds dichterbij Pérez. De Mercedes verkleint het gat per ronde met iets minder dan een seconde. Nog twee keer moeten de coureurs rond de Hungaroring. Achteraan draait Sargeant een keer in het rond in de chicane. Hierna komt de Williams binnen om zijn auto te parkeren.

Max Verstappen wint dus in Hongarije, maar de ogen zijn gericht op het gevecht om plaats drie. Pérez heeft aan het begin van de ronde een gat van 1,7 seconden naar Hamilton. Het blijkt genoeg te zijn voor het podium. Hamilton komt anderhalve seconde tekort voor de derde plaats. Piastri wordt knap vijfde en Russel is opgeklommen naar P5, met dank aan een straf voor Leclerc omdat hij te hard reed in de pitsstraat.

Uitslag van de GP van Hongarije 2023

 1. Verstappen
 2. Norris
 3. Pérez
 4. Hamilton
 5. Piastri
 6. Russell
 7. Leclerc
 8. Sainz
 9. Alonso
 10. Stroll
 11. Albon
 12. Bottas
 13. Ricciardo
 14. Hülkenberg
 15. Tsunoda
 16. Zhou
 17. Magnussen
 18. Sargeant
 19. Ocon
 20. Gasly
Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie