Het is een aardige open deur om te benoemen dat de verdeling man/vrouw op hoogste niveau van de autosport ongelijk is. Dit zal op korte termijn ook niet zomaar fifty-fifty worden. Daarom gaat de Formule 1-leiding dit aanpakken door de F1 Academy op te richten: een speciale race-serie voor vrouwen. Maar hadden we niet al zoiets?

Inderdaad, de W-Series, maar het geld achter deze raceklasse is zo goed als op. De teams kregen niet genoeg geld bij elkaar om het seizoen dit jaar af te maken en hoopt door middel van fundraising in 2023 alsnog weer te kunnen racen. Maar dit staat los van de F1 Academy, die dus naast de W-Series komt. Het lijkt echter aannemelijk dat de F1 Academy in de loop van tijd de W-Series op zal slokken.

De opzet van de F1 Academy

Met de F1 Academy willen de F1-bazen ‘jonge vrouwelijke coureurs opleiden en voorbereiden op de hogere niveaus in de autosport zoals W-Series, Formule 3, Formule 2 en Formule 1’. In 2023 komen er vijf teams aan de start van de Academy, met ieder plaats voor drie coureurs. De kalender bestaan uit zeven raceweekenden met drie races per weekend.

Per coureur krijgen de teams 150.000 euro als startkapitaal van de F1. Het overige benodigde geld moeten de teams zelf bij elkaar schrapen. De dames gaan racen in Formule-auto’s van Tatuus die qua specs overeenkomen met de Formule 4. Die auto’s hebben net geen 170 pk, worden aangedreven door een Autotecnica-motor en krijgen net als de F1 banden van Pirelli.

De F1-baas over de F1 Academy

Die kalender is nog niet bekend als het gaat om de data waarop gereden gaat worden, maar we weten wel dat ze een keer in het voorprogramma rijden van de F1. ‘Iedereen moet een kans krijgen om dromen na te jagen. De Formule 1 wil er alles aan doen om een grotere diversiteit te creëren en meerdere routes te bieden om een carrière in deze geweldige sport te starten’, zegt F1-baas Stefano Domenicali.

De baas van de Formule 2 en 3, Bruno Michel, over de vrouwelijke raceklasse en stuurbekrachtiging: ‘Neem Yuki Tsunoda. Hij was in zijn F3-tijd minder sterk dan de meeste vrouwelijke coureurs.’ Natuurlijk hopen wij ook op Nederlandse inbreng in de F1 Academy; het zou toch leuk zijn als er ook vrouwen komen die het Verstappen moeilijk gaan maken. Op de baan dan hè!

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie