Autosport is gaaf op televisie, maar transcendentaal in werkelijkheid. Eerder zeiden we dat je het moest gaan zien. Maar beter ga je het ook gewoon doen. En het liefst in je eigen auto. Op Circuit Zandvoort en TT Circuit Assen organiseren diverse partijen dagen waar je met je eigen auto kunt rijden. De eisen aan je auto verschillen per organisatie. Het beste kun je een keer doordeweeks gaan – in het weekend is het helaas vaak filerijden op het circuit, tot een overmoedige Civic de grindbak of bandenstapel induikt en de sessie afgelast wordt. Geloof ons: het is je snipperdag meer dan waard. Leer wel even de kleuren van de vlaggen uit je hoofd.

Of ga naar Engeland

Je hebt geen enkele race-ervaring nodig om mee te doen aan de Run What Ya Brung-dag op het Engelse dragcircuit Santa Pod. Als je een geldig rijbewijs hebt en je auto is gekeurd, kun je meedoen; de entree is 35 pond (circa 40 euro). Het is de moeite waard om eens te proberen, vooral als je nog twijfelt of dit soort dingen wel wat voor je is, want al snel zul je onder de indruk raken van de mensen die hier een sprintje komen trekken in echt snelle auto’s. Het gaat erom dat je lol hebt, en lol kan iedereen hier hebben. Waarna de Tesla wint.

Doe mee aan een heuvelklim

Meedoen aan een heuvelklim, in racetermen een hill climb, is iets moeilijker omdat je er soms een speciale licentie voor nodig hebt – maar schrik niet: dat is vooral in het buitenland zo. De hogere echelons van de autosport zijn niet toegankelijk voor mensen zonder miljoenen aan sponsoring en bergen talent (idealiter beide), dus is dit voor autoliefhebbers die graag een wedstrijdje doen de makkelijkste oplossing. In Limburg (veel meer heuvels hebben we niet in Nederland) kun je bijvoorbeeld makkelijk terecht.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)