Dit zijn de originele bouwtekeningen van de auto die, volgens Enzo Ferrari, ‘zijn eigen moeder vermoordde’. Niet letterlijk natuurlijk, maar metaforisch gesproken. De auto die zijn leven te danken heeft aan deze papieren was de eerste Ferrari die ooit een Formule 1-race won en daarmee (moeder) Alfa Romeo versloeg.

Die 375 F1 versloeg eindelijk de twee coureurs van Alfa Romeo waar je zeker van hebt gehoord, ene Juan Manuel Fangio en Giuseppe Farina. De Argentijn José Froilan Gonzalez pakte de eerste overwinning ooit voor het onervaren Ferrari . Enzo begon zijn racecarrière bij Alfa Romeo, dus hij had nogal gemengde gevoelens bij de overwinning op Silverstone in 1950.

De Ferrari 375 F1 zorgde voor de eerste overwinning in de Formule 1

Tijdens een kort bezoek aan de Classiche Academy liet Ferrari ons rondneuzen in hun archieven. Hier bewaren ze alle oude technische ontwerpen van elke auto die ze vroeger hebben ontworpen. Het is erg fascinerend om de originele bouwtekeningen van de Ferrari 375 F1 te mogen zien.

De technische instructies voor het bouwen van de 375 F1 zijn met de hand geschreven en getekend door de Ferrari-ingenieurs. We mochten niet te veel pagina’s bekijken. Per ongeluk een scheurtje maken in tekeningen van zeventig jaar oud wordt (zeker in deze contreien, waar Ferrari haast een religie is) niet bijzonder gewaardeerd.

Het archief, ter grootte van een bibliotheek, staat vol met opgestapelde rode dozen, die weer vol zitten met handgetekende blauwdrukken. De originele postzegels zitten er zelfs nog op. Alle documenten van tegenwoordig zijn digitaal. Je zult dus niet snel een doos tegenkomen waarop staat ‘488 Pista’. Maar de 166MM, de auto die Ferrari de eerste overwinning bezorgde op Le Mans, daar is wel een doos voor.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear