Het zal je niet ontgaan zijn dat er hevig geprotesteerd wordt in Frankrijk. De overheid wil dat de mensen daar een jaartje langer doorwerken voor het pensioen. En iedereen weet dat de Fransen een hekel hebben aan twee dingen: praten met toeristen (al helemaal in het Engels) en werken. De boze menigte gaat daarom de straat op om te protesteren.

Vakbond CGT reageert op het bericht van Emmanuel Macron, de President van Frankrijk: ‘Macron beloofde honderd dagen om het te sussen, wij beloven hem honderd dagen actie en woede!’ Daarnaast roept de vakbond alle burgers op om op 3 mei ‘een nationale dag van woede’ te houden. Ook richten de Franse demonstranten hun pijlen op grote evenementen, waaronder de GP van Monaco.

‘Het filmfestival van Cannes, de Grand Prix van Monaco, het Roland-Garros-toernooi en het festival van Avignon zouden in het donker kunnen eindigen!’, schrijft de vakbond. De demonstranten achtervolgen het Franse kabinet met stroomstoringen.

De GP van Monaco in het donker? Uh…

Dat de vakbond niet per se bluft, bleek op 20 april. Toen viel de stroom uit op het vliegveld van Montpellier en in een gebouw in Hérault, precies op het moment dat Macron daar was. Nu zal het op het circuit overigens niet direct donker zijn als de stroom uitvalt; de race wordt overdag gereden. Daar heeft de vakbond misschien niet zo goed bij stilgestaan.

Wanneer de race van start gaat, moet hij in twee uur worden uitgereden. Mocht de race om wat voor reden niet starten, dan moet hij binnen drie uur na de geplande starttijd afgevlagd worden. De start van de race in Monaco is om 15:00 uur waardoor het maximaal 18:00 uur is wanneer de race wordt gestaakt. De zon gaat in Monte Carlo pas om 21:00 uur onder. Max Verstappen hoeft dus geen koplampen op zijn Red Bull te schroeven.

Daarnaast kun je je voorstellen dat een stroomuitval wel heel vervelend kan zijn voor alle faciliteiten naast de baan. Dat was vorig jaar de reden dat de start een uur werd uitgesteld. Misschien dat de organisatie even op zoek moet gaan naar een aantal aggregaten als noodplan. Mocht je alvast willen wennen aan het idee van een avondrace door de straten van Monte Carlo, dan kan dat. In de officiële F1-game kun je de race zo instellen dat hij in het donker wordt verreden.

Wanneer is de GP van Monaco?

De GP van Monaco is trouwens in het weekend van 28 mei en dus ná de dagen van woede. Wie weet valt het allemaal mee. Er is vooralsnog geen reactie van de FIA of de organisatie van de GP van Monaco op het bericht van de Franse vakbond.

Advertentie

Reacties

  • Arie heeft op 3 mei 2023 geschreven:

    Wat hebben fransen sowieso in Monaco te zoeken?

    Reageer
  • PaulZwdt heeft op 2 mei 2023 geschreven:

    Ook overdag wordt het flink donker zonder verlichting in de lange tunnel met bocht, dat kan wel lastig zijn voor de coureurs lijkt mij.

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie