Vlak voordat de kwalificatie voor de GP van Hongarije van start gaat, maakt de FIA bekend dat het contract met de Hungaroring is verlengd. Tot en met 2032 blijft de F1 jaarlijks terugkeren naar Hongarije. Liefhebbers die graag nog eens naar een F1-race in Boedapest willen, hoeven niet halsoverkop een kaartje bestellen voor volgend jaar. Dat is voor later. Nu gaan we ons richten op de kwalificatie voor de GP van Hongarije.

Q1

Door de test die de FIA dit weekend wil uitvoeren, moet iedereen tijdens dit deel van de kwalificatie op de harde band rijden. Straks in Q2 mag alleen de medium gebruikt worden en in het laatste deel de zachte band. Het is overigens nog steeds erg warm in Hongarije waardoor de banden nog sneller (te) heet worden dan in de 3e vrije training.

Na de eerste snelle runs hebben we een verrassende leider. Valtteri Bottas en zijn Alfa Romeo zijn het snelst gevolgd door Pérez en Verstappen. De baan wordt naarmate Q1 vordert steeds sneller. Daardoor gaan er verschillende coureurs onder de tijd van Bottas door. Hierna is Alfa-teamgenoot Zhou de snelste. Zijn tijd wordt door niemand verbeterd. We weten niet wat ze die Alfa’s gevoerd hebben, maar wij moeten het ook hebben.

Omdat de baan steeds beter wordt, wil iedereen zo laat mogelijk aan een snelle ronde beginnen. Daardoor is het dringen in de laatste sector, maar dat verloopt allemaal zonder botsingen. Russell lijkt er toch de dupe van te worden. Hij komt wat verkeer tegen in de laatste deel van zijn ronde en dat komt hem duur te staan. Hij valt samen met Albon, Magnussen en Sargeant uit in het eerste deel. Ook Tsunoda valt uit en wordt dus direct door zijn nieuwe teamgenoot verslagen. Al is het maar door 0,013 seconden.

Q2

Welkom terug, Sergio Pérez! Eindelijk is de Mexicaanse coureur er weer in geslaagd om het tweede deel van de kwalificatie te halen. Nadat iedereen een snelle ronde heeft gereden, staat Pérez derde achter de beide McLarens. Verstappen is nog sneller, maar hij is even buiten de baan geweest. Door track limits wordt er een streep door zijn eerste tijd gezet.

Met nog een minuut of vier te gaan, komt Verstappen weer naar buiten. Deze keer neemt Verstappen wat minder risico en blijft binnen de lijntjes. Hij zet een tweede tijd neer. Aan het einde van de sessie gaat Hamilton nog onder de tijd van Verstappen door. Wederom staan de beide Alfa’s er goed bij. Bottas klokt de vierde tijd en Zhou staat negende.

Van het succes is Carlos Sainz het grote slachtoffer. Hij komt 0,002 seconden te kort op Alonso die tiende wordt. Ook beide Alpine’s gaan niet door ondanks dat Ocon de snelste is in de eerste sector. Ricciardo zet zijn AlphaTauri op een keurige dertiende plaats en Stroll stelt teleur met P14.

Q3

Daar gaan we: het laatste deel van de kwalificatie in Hongarije waarbij je dus verplicht op de zachte band moet rijden. Max Verstappen is het hele weekend al bezig om zoveel mogelijk verse setjes van deze compound te sparen zodat hij de frisse banden nu kan gebruiken. Zoals je inmiddels wel gewend bent, rijden de coureurs twee snelle rondes: één aan het begin van de sessie en één aan het eind.

De eerste tijden druppelen binnen en Verstappen is het snelst. Hij wordt gevolgd door Hamilton op 0,1 en Norris op 0,29 seconden. Pérez staat vijfde en moet Alonso voor zich dulden. Maar iedereen heeft nog een poging om Verstappen van de pole-position te stoten. Pérez komt als eerste over de meet en verbetert zich niet.

Verstappen doet dat ook niet. Hij meldt dat hij verschillende keer gleed tijdens zijn laatste ronde. Norris verbetert zich wel, maar komt 0,08 seconden te kort. Hamilton gaat ook sneller dan in zijn eerste ronde. Wat heet! Hamilton verslaat Verstappen op 0,003 seconden. Niemand zag deze polesitter aan komen, maar het is echt waar: Lewis Hamilton pakt voor de 104e keer in zijn F1-carrière pole-position.

De handen mogen ook op elkaar voor de McLarens en de Alfa’s. Norris en Piastri sluiten als derde en vierde achter Verstappen aan. Zhou verslaat beide Ferrari’s en start morgen als vijfde. Bottas pakt P7 voor Alonso. De feeststemming bij Pérez is al meteen weg. Zijn rentree in Q3 bekroond hij met een matige negende plaats voor Nico Hülkenberg.

Uitslag van de kwalificatie in Hongarije

 1. Hamilton
 2. Verstappen
 3. Norris
 4. Piastri
 5. Zhou
 6. Leclerc
 7. Bottas
 8. Alonso
 9. Pérez
 10. Hülkenberg
 11. Sainz
 12. Ocon
 13. Ricciardo
 14. Stroll
 15. Gasly
 16. Albon
 17. Tsunoda
 18. Russell
 19. Magnussen
 20. Sargeant

Hoe laat begint F1 op Hungaroring?

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie