‘Like no other’ en ‘ready for tomorrow’. Dit gevoel moet de GP van Nederland gaan oproepen op 27 augustus 2023. Circuitdirecteur Robert van Overdijk vertelt tijdens een presentatie over wat er zich achter de schermen afspeelt in aanloop naar de volgende Dutch Grand Prix. En dat terwijl oude GP-auto’s achter ons langs razen voor de Historic Grand Prix. Dankzij een microfoon komt Van Overdijk net boven het geluid op de baan uit.

We kunnen niet anders stellen dan dat de GP van Nederland de afgelopen jaren impact heeft gemaakt. Op Nederlandse liefhebbers, maar ook in het buitenland heeft Zandvoort zichzelf op de kaart gezet. Van Overdijk vertelt over de reacties na de race in 2021, de eerste sinds de terugkeer van de sport in de badplaats. ‘Stefano Domenicali zei dat Zandvoort een nieuwe benchmark heeft gezet. Christian Horner vertelde nog dat hij het gevoel had dat hij vier dagen in een nachtclub aanwezig was.’

Hoe wordt de GP van Nederland 2023 beter?

Ook vorig jaar was het weer een groot feest. Hoe ga je dat een jaar later overtreffen? Dat wil de circuitorganisatie in ieder geval niet doen door mee te gaan in de veramerikanisering van de sport. ‘Nu staan Las Vegas en Miami op de kalender. Daar zou je ons mee kunnen vergelijken, maar wij kiezen ervoor om dat niet te doen. We kiezen ervoor om onderscheidend te zijn.’ Dat willen ze in Zandvoort op alle vlakken, van fan-engagement tot inclusief zijn en het stimuleren van de lokale economie.

Dan die boodschap van zojuist: ‘klaar voor morgen’. Van Overdijk legt uit wat hij daarmee bedoelt: ‘Wij proberen niet het allergrootste evenement te organiseren, niet het meest indrukwekkende. Nee, wij proberen op alle mogelijke manieren impact te maken.’ Hierbij refereert hij wederom aan de maatschappelijke en economische onderdelen.

En daarna?

De organisatie van de Dutch GP kijkt ook al verder naar 2024 en 2025. In dat laatste jaar verloopt het contract met de FIA om een F1-race te organiseren. Het doel voor de races na 2023 is om ‘een evenement neer te zetten dat op de kalender uniek in zijn soort is’. Dat moet door middel van duurzaamheid – 100 procent van de bezoekers moet op een duurzame manier naar het circuit komen, vorig jaar was dat 97 procent – maar ook de ervaring moet anders zijn dan die bij andere GP’s. Gezien de beloftes die de organisatie de afgelopen jaren is nagekomen, verwachten we niet anders dan dat ook dit gaat lukken.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie