Het lijkt erop dat Nigel Mansell een beetje opruimt om wat plek in zijn garage te maken. De besnorde F1- en IndyCar-kampioen verkoopt iets heel bijzonders. Jazeker: zijn 1991 Williams FW14, die je hierboven ziet. Het is zelfs de FW14-5, dezelfde auto waarmee Mansell naar een verpletterende overwinning reed tijdens de GP van Groot-Brittannië.

Met deze Williams FW14 haalde hij zijn gestrande titelrivaal Ayrton Senna op in de overwinningsronde, waardoor de Braziliaan een nuttige lift terug naar de pits kreeg nadat hij in zijn laatste ronde zonder brandstof kwam te zitten. Het was natuurlijk een fantastisch sportmoment, hieronder vastgelegd in een van de meest iconische foto’s van de Formule 1.

Nigel Mansell geeft Ayrton Senna een lift in 1991 | Foto: © RM Sotheby’s / LAT Photographic

Senna won dat seizoen het kampioenschap – tragisch genoeg het laatste van zijn carrière. Mansell won het jaar daarop het kampioenschap en versloeg daarbij zijn eigen Williams-teamgenoot Riccardo Patrese en een jonge Michael Schumacher.

Williams schonk de FW14-5 aan het einde van het seizoen in 1991 aan Mansell en de auto werd permanent tentoongesteld als onderdeel van zijn collectie. Het is het vermelden waard dat Nigel maar liefst vijf keer een GP-overwinning behaalde in deze auto.

Wat moet de Williams FW14 kosten?

De auto is ontworpen door niemand minder dan Adrian Newey en wordt aangedreven door een 3,5-liter Renault V10. Een behoorlijk stuk F1-geschiedenis dus. Wat de auto gaat opleveren als RM Sotheby’s hem in mei veilt in Monaco? Dat moet blijken – wij duiken alvast tussen de kussens van ons bankstel.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear