Twee merken van de Volkswagen Groep in de F1, dat is ook wel genoeg. Waar Audi en Porsche staan te trappelen om van start te gaan in de hoogste raceklasse, ziet Lamborghini niets in F1. TopGear vroeg het aan de grote baas van het merk, Stephan Winkelmann.

‘We denken dat de Formule 1 iets is dat geen deel uitmaakt van ons idee voor de toekomst, want als wij het over autosport hebben, moet het altijd een relatie hebben met de straatlegale auto’s’, zegt hij tegen TopGear. Een F1-auto voor op straat zoals de Mercedes-AMG One of de Aston Martin Valkyrie dat zijn, hoeven we dus van Lambo niet te verwachten.

Lamborghini zat ooit in de F1

Lamborghini kende een korte carrière in de F1. In 1991 bouwden ze de Lambo 291 met een 3,5-liter V12-motor. De constructeur van de auto was officieel Modena Team. De auto reed slechts één seizoen mee en wist geen enkele punt te pakken.

Nu Volkswagen-baas Herbert Diess zo goed als bevestigd heeft dat Porsche en Audi de F1 in gaan, focust Lamborghini zich liever op Le Mans. Voor de langeafstandsrace komen de Italianen in 2024 met een nieuwe hybride racer.

‘Enduranceracen en de LMDh hebben veel te maken met hoe we de technologie kunnen omzetten in straatlegale auto’s, en de Formule 1 niet’, vertelde Winkelmann aan TopGear. Inderdaad, die hypercarracers zullen een mooie test zijn voor de aankomende hybride supercars. De opvolger van de Aventador wordt hybride – en die zien we volgend jaar al.

Lamborghini heeft het te druk

Afgezien van de technische overdracht heeft het team van Winkelmann het gewoon te druk. ‘We zijn begonnen met een raceserie van één merk en destijds was dat een grote stap voor ons’, zei hij. Hij verwijst naar de Huracán Super Trofeo-racers. ‘Deze [de aanstaande Le Mans-inzending] vreet aan alle middelen die we hebben op het gebied van mankracht en ontwikkelingscapaciteit.’

‘Samen met alle veranderingen die we hebben in de normale line-up, is er geen verder plan om de Formule 1 in te gaan’, voegde hij eraan toe. En dat is ergens toch best jammer.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear