Wat de straf ook mag zijn voor Red Bull Racing, Der Toto zal het er hoogst waarschijnlijk niet mee eens zijn. Net als zijn conculega Christian Horner trouwens, maar die zal de straf dan te zwaar vinden. Nu laat de teambaas van McLaren, Zak Brown, ook van zich horen in de zaak rondom Red Bull Racing en het overschrijden van de budgetcap. De McLaren-teambaas schrijft zelfs een brief aan de FIA.

Volgens de BBC schreef Brown de brief aan FIA-baas Mohammed Ben Sulayem en aan F1-baas Stefano Domenicali. De BBC heeft de brief ingelezen waarin Brown er met een gestrekt been in gaat. Zo zegt hij dat het voor de toekomst van de F1 ‘van cruciaal belang’ is om goed toezicht te houden op de budgetcap. Brown benoemt in zijn brief niet de twee teams waar hij op doelt.

Wat staat er in de brief van Brown aan de FIA?

Brown noemt het overschrijden van de budgetcap in zijn brief ‘een vorm van valsspelen’ en zegt dat teams die te veel uitgeven een ‘aanzienlijk voordeel hebben op het gebied van technische, sportieve en financiële regelgeving’. Volgens McLaren hebben de teams zich goed kunnen voorbereiden op het kostenlimiet.

‘We hebben zelfs een generale repetitie van een jaar gekregen (in 2020), met voldoende gelegenheid om opheldering te vragen wanneer details onduidelijk waren. Er is dus geen reden voor een team om nu te zeggen dat ze verrast zijn.’ Daarmee doelt Brown ongetwijfeld op het statement van Red Bull.

Niet alleen financieel, maar ook sportieve sancties

Brown vindt dan ook dat een geldboete niet genoeg is: ‘Het komt erop neer dat elk team dat te veel heeft uitgegeven een oneerlijk voordeel heeft behaald, zowel in de ontwikkeling van de huidige auto als die van volgende jaar.’

‘We zijn niet van mening dat een financiële sanctie alleen een passende sanctie zou zijn voor een overschrijding van de uitgaven of een ernstige procedurele overtreding. Er moet in deze gevallen duidelijk een sportieve sanctie komen, zoals bepaald door de FIA’, schrijft hij in zijn brief.

Wat moeten die sportieve straffen dan worden?

Ook komt het team Woking met een voorstel: ‘We stellen voor dat de overschrijding wordt bestraft door middel van een verlaging van de kostenplafond van het team in het jaar na de uitspraak, en de straf moet gelijk zijn aan de overschrijding plus een verdere boete.’ McLaren wil dat teams die 2 miljoen dollar te veel uitgaven in 2021 in 2023 een budgetverlaging krijgen van 4 miljoen dollar.

‘Bovendien zijn we van mening dat er kleine sportieve boetes moeten worden opgelegd, namelijk een vermindering van 20 procent in CFD [computersimulaties om luchtstromen te visualiseren red.] – en windtunneltijd. Deze moeten in het volgende jaar worden afgedwongen, om het oneerlijke voordeel dat het team heeft en zal blijven te verminderen, te verminderen.’ Volgens Brown en McLaren mogen de kampioenschappen van Verstappen dus gewoon blijven staan.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear