Tijdens de derde training kwamen we erachter hoe verraderlijk de weersomstandigheden kunnen zijn op het Circuit Gilles-Villeneuve. De vele liters regen die vielen, zorgden ervoor dat verschillende coureurs de fout ingingen. Zo ook Carlos Sainz die zijn Ferrari hard de muur in boorde. Gelukkig voor de Spaanse coureur heeft zijn team de auto op tijd gerepareerd voor de kwalificatie.

Q1

Je dacht dat we in de eerste vrije training een snelle rode vlag had? Ha, daar gaat de kwalificatie flink onder zitten dankzij Zhou. Binnen een halve minuut is al het vermogen van zijn Alfa Romeo zoek. Zhou parkeert de auto aan het einde van de pitstraat, maar weet zijn auto alsnog aan de praat te krijgen. De wedstrijdleiding wil na de kwalificatie nog wel even praten met het team over wat er gebeurde, maar Zhou kan dus gewoon terug naar de pits.

Na een paar minuten oponthoud krijgen we een herkansing. Het valt nu niet meer regen, maar dat kan elk moment veranderen. Zo meldt de engineer van Sargeant bijvoorbeeld dat het alweer regent in de tweede bocht. Op andere delen van baan lijkt het er juist op dat het zonnetje er doorheen komt. De zon blijkt sterker dan de regen. Langzaam maar zeker verschijnt er dan ook een droge lijn.

Er wordt aan Verstappen gevraagd of hij denkt aan de droogweerbanden. ‘Nee, dat doe ik niet’, reageert Verstappen. Hoe dichter we bij het einde van Q1 komen, hoe sneller de tijden. Daarom probeert Sainz het goede moment te kiezen om te gaan. Op dat moment komen Gasly en Tsunoda op hoge snelheid aanzetten. Tsunoda kan er nog omheen via de baan, maar Gasly moet uitwijken naar uitloopstrook. Gasly is dan ook niet blij met Sainz. De Franse coureur eindigt samen Tsunoda, De Vries, Sargeant en Zhou in Q1.

Q2

De wedstrijdleiding gaat na de kwalificatie nog even kijken naar hetgeen dat Sainz deed aan het einde van het vorige deel. Dat is dus voor later, nu tijd voor het tweede deel. De baan blijft inmiddels maar opdrogen en de droge lijn is goed zichtbaar. Iedereen gaat voor de veilige optie, wat de intermediates is, op Alexander Albon na. De rest van de coureurs wil in ieder geval een tijd hebben staan voordat ze gokken op de slicks.

Alles en iedereen kijkt naar Albon terwijl Stroll er hard af gaat. Hij geeft de muur een kusje met de neus en kan wel door. Albon laat zien dat de laatste sector klaar is voor band zonder profiel. Na deze ronde van Albon is het veld verdeeld over auto’s met de zachte band en de intermediate. Maar dan begint het weer te regenen. Toch wordt de gok van Williams beloond. De banden van Albon zijn voldoende op temperatuur om een seconde sneller dan wie dan ook te rijden.

De vraag is nu of de regen doorzet en of de regenbanden weer beter worden. Voorlopig lijkt het erop dat de droge lijn voor een groot gedeelte van de baan goed genoeg is voor de zachte band. Aan het einde van het tweede deel proberen verschillende coureurs het nog op de intermediates, maar dan is het al te laat. Leclerc, Pérez Stroll, Magnussen en Bottas blijven steken in Q2. Albon klokt met zijn goede gok de snelste tijd.

Q3

Waar grote namen blijven hangen, kunnen er ook extra door naar het volgende deel. Alexander Albon profiteert dus, maar ook de McLarens en Hülkenberg vinden we in het laatste deel van de kwalificatie. In dat laatste deel is het weer begonnen met regenen. Alsof we niet al genoeg plottwists gehad hadden. Verstappen zet als eerste een tijd neer, maar verbetert die tijd vervolgens weer met een seconde.

En dan zien we de volgende rode vlag van dit weekend. Oscar Piastri is zijn McLaren bij het accelereren uit een bocht kwijtgeraakt en niet meer teruggevonden. Vlak voordat de rode vlag wordt gezwaaid, komt Hülkenberg over de streep en zet een knappe tweede tijd neer. Tijdens de bergingswerkzaamheden van de auto van Piastri blijft het maar regenen.

In de tijd dat de McLaren wordt weggewerkt wordt de baan dus alleen maar natter. Verstappen gaat nog wel naar buiten, maar weet hoe laat het is. Niemand gaat zijn tijd nog verbeteren waardoor de pole position in de tas is. Hulde natuurlijk ook voor Nico Hülkenberg. Morgen maar eens zien of The Hulk eindelijk van de hatelijk 0 podiums af kan komen.

Update: Hülkenberg, Sainz, Tsunoda en Stroll worden drie plaatsen terug gezet. Hülkenberg heeft te hard gereden onder de rode vlag. Sainz, Tsunoda en Stroll reden op een gevaarlijke manier andere coureurs in de weg.

Uitslag van de kwalificatie voor de GP van Canada 2023

 1. Verstappen
 2. Alonso
 3. Hamilton
 4. Russell
 5. Hülkenberg
 6. Ocon
 7. Norris
 8. Piastri
 9. Albon
 10. Leclerc
 11. Sainz
 12. Pérez
 13. Magnussen
 14. Bottas
 15. Stroll
 16. Gasly
 17. De Vries
 18. Tsunoda
 19. Sargeant
 20. Zhou

Hoe laat begint F1 in Canada?

Zondag
Race: 20:00 uur

Reacties

 • Dave heeft op 18 juni 2023 geschreven:

  Een update lijkt me op zijn plaats.
  Iets met gridstraffen enzo.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)