Als de vrijdag een voorbode is voor de rest van het weekend, dan gaan we een chaotische zaterdag en zondag tegemoet. De eerste training viel op de eerste vier minuten na in het water. Niet door de hoeveelheid regen, maar door dat de camerabeelden niet naar de wedstrijdtoren kwam. Inderdaad, een miljardensport die nog geen goede cameraverbinding kan aanleggen. De tweede training eindigde met een flinke plensbui die laat zien hoe wisselvallig het weer in Montreal kan zijn.

Deze keer regent het aan het begin van de oefensessie, al is de bui niet zo hevig als die van gisteren. Desondanks hebben de coureurs geen andere keuze dan te rijden op de regenbanden. Deze mogen niet voorverwarmd worden met warmtedekens. Alle coureurs komen trouwens naar buiten op de full wets en dus niet op de intermediates. Er liggen flink wat plassen water die de band met de groene omlijning niet goed genoeg kan afvoeren.

Tsunoda maakt een pirouette

Deze eerste paar rondes is het aftasten en zoeken naar de grip. Zelfs in de vijfde en zesde versnelling zijn de doordraaiende achterwielen goed hoorbaar. De eerste die een momentje heeft, is Tsunoda. Hij maakt er een perfecte 360 van en kan zonder schade door. Intussen vindt Alonso het tijd om als eerste over te gaan naar de intermediates. Hierna volgen een aantal andere coureurs.

Het lastigste deel van de baan lijkt de laatste chicane te zijn. Daar schieten verschillende coureurs rechtdoor. Het zal er nu om gaan wie zich het lekkerst voelt bij zijn auto. Motorvermogen speelt een veel kleinere rol dan bij droog weer. Ook het moment waarop je een ronde zet, is een grote factor. Tijdens de training vallen nog wat buitjes waardoor de baan weer natter wordt en de tijden oplopen.

Sainz ligt eraf

Op de achtergrond horen we het publiek ‘oh’ en ‘ah’ roepen. Carlos Sainz is er in de eerste chicane hard af gegaan. Bij het insturen van de eerste bocht laat hij de auto net wat teveel naar rechts komen waardoor zijn rechterbanden de witte lijn aanraken. Daar ligt een plas water op waardoor de banden spinnen en de Ferrari hard met de voorkant in de muur knalt. Een rode vlag is een logisch vervolg.

Nadat het wrak van Sainz is weggevoerd, zijn er nog 23 minuten op de klok. Deze keer blijven de camera’s het gewoon doen na een rode vlag. Hoezee! Hierna valt er geen regen meer. De baan is uiteraard nog wel kletsnat, maar de rondetijden worden wel sneller. In deze condities voelt Verstappen zich opperbest. Op een gegeven moment is hij 1,6 seconden sneller dan wie dan ook.

Deze periode van droogte is echter van korte duur. Dat zorgt ervoor dat Hamilton naar binnen gaat. Hij vindt dat het tijdsverspilling is om buiten te blijven. Terwijl Hamilton dat doet, blijft Verstappen zich verbeteren. Uiteindelijk komt alleen Leclerc nog in de beurt, met 0,3 seconden afstand. Alonso volgt op 1,3 seconden van Leclerc. Magnussen rijdt knap de vierde tijd.

Uitslag van de derde vrije training voor de GP van Canada 2023

 1. Verstappen
 2. Leclerc
 3. Alonso
 4. Magnussen
 5. Sainz
 6. Gasly
 7. Stroll
 8. Tsunoda
 9. Bottas
 10. Hamilton
 11. Hülkenberg
 12. Piastri
 13. Norris
 14. Albon
 15. Russell
 16. De Vries
 17. Pérez
 18. Zhou
 19. Ocon
 20. Sargeant

Hoe laat begint F1 in Canada?

Zaterdag
Kwalificatie: 22:00 uur – 23:00 uur

Zondag
Race: 20:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie