Het F1-avontuur van Mick Schumacher komt voorlopig aan een einde. Na twee magere jaartjes bij Haas zit ‘de zoon van’ komend jaar zonder F1-stoeltje. Landgenoot Nico Hülkenberg vervangt Schumacher bij Haas. De geliefde teambaas van Haas, Günther Steiner, legt in de F1-podcast Beyond the Grid uit waarom Schumacher moet vertrekken en Hülkenberg werd aangetrokken.

Het gerucht dat er wissel aan zat te komen bij Haas, hing al even in de lucht. Het struikelblok voor Haas is het feit dat Schumacher te weinig ervaring heeft volgens Steiner: ‘Mick kan een goede coureur worden, of dat is hij eigenlijk al, maar kan nog beter worden. Nu groeit hij met ons mee, maar hij kan ons niet laten groeien.’ Maar dat is niet de enige reden.

De budgetcap is een belangrijke reden

Ook de drie flinke crashes van Mick in Saoedi-Arabië, Monaco en Japan hielpen niet bij een verlenging van zijn F1-contract. ‘Je moet bedenken; wat als deze crashes volgend jaar weer gebeuren? Hindert dat ons om progressie te boeken? Ja, want met de budget cap is het geld voor crashes, geld dat niet kunt uitgeven om de auto sneller te maken’, zegt de teambaas van Haas.

Waarom dan Hülkenberg?

Steiner moest dus op zoek naar een vervanger met meer ervaring. Toch is het een ietwat vreemde zet om iemand die al drie jaar geen vast F1-zitje heeft terug te halen. Zo had Alonso naar eigen zeggen een half jaar nodig om het tempo weer te vinden. Volgens Steiner is dat geen probleem. ‘Fernando is ook zeven jaar ouder, dat helpt hem niet’, zegt de teambaas lachend.

De doorslaggevende factor om voor Hülkenberg te kiezen, is stabiliteit: ‘We hebben geëvalueerd wat het beste is voor het team en besloten dat het beter is om voor een ervaren coureur te gaan om zo sneller stappen te maken. […] We willen juist iemand nemen die weet hoe die dat [crashen] niet moet doen zodat we geen extra geld opzij hoeven te schuiven om crashes te betalen.’

Schumacher is misschien sneller dan Hülkenberg

Het team verwacht niet van Hülkenberg dat hij meteen sneller is dan Schumacher. ‘Ik heb het niet over de snelheid van Mick tegenover Nico, misschien is Mick zelfs sneller, maar het gaat niet alleen maar om snelheid. Het gaat om de ervaring van Nico in het racen met teams in het middenveld. Dat is de ervaring die we nodig hebben en helaas heeft Mick die ervaring niet’, zegt Steiner.

Advertentie

Reacties

 • Klaas heeft op 25 november 2022 geschreven:

  Nou, de naam Schumacher zal altijd verbonden zijn aan de F1, zijn vader was 7 keer wereldkampioen, dus dat blijft zo.

  Reageer
 • rarebear14 heeft op 25 november 2022 geschreven:

  … en Nico is hoogstwaarschijnlijk (veel) goedkoper dan Mick

  Reageer
 • Harry heeft op 23 november 2022 geschreven:

  Misschien nog 1 a 2 jaartje bij Mercedes als 3de rijder, maar dan ebt langzaam de naam Schumacher uit de F1 voorgoed…

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie