Dikke pech voor een van de bezoekers van de Indy 500 afgelopen weekend, maar heel veel mazzel voor alle mensen die op de tribune zaten. Tijdens een crash tussen twee auto’s falen alle veiligheidsmaatregelen en een van de wielen vliegt richting het publiek. Gelukkig vliegt het wiel langs het publiek, maar knalt wel tegen een auto op de parkeerplaats.

Het tafereel begint met een klein tikje tegen de muur van coureur Rosenqvist. De Zweedse coureur raakt in een spin en Kirkwoord in de paarse auto kan hem niet meer ontwijken. Tijdens deze crash vliegt het wiel de lucht in. Kirkwood raakt ook de controle kwijt en laat zien waarom er rolkooien en halo’s op de auto’s zitten.

Een buitengewoon ongeluk

Bij de Indy 500 zitten de wielen extra stevig gezekerd met kabels van iets dat Zylon heet. Volgens de organisatie van de race moet dit 10.000 kilo kunnen hebben voordat het breekt. Ook staan er extra hoge hekken langs de baan. Volgens de organisatie was het niet de kabel die brak en gaat het om een ‘geïsoleerd incident’. Ze gaan wel onderzoeken hoe het de volgende keer beter kan.

Het publiek werd wel geraakt door kleine brokstukken. Wat mensen hebben zich gemeld bij de EHBO, maar daar bleef het gelukkig bij. In de jaren tachtig overleed een toeschouwer nadat een wiel de tribune in vloog, dus het was wel degelijk een gevaarlijke situatie. Blikschade aan één van de auto’s in de parkeerplaats, is dus een goede score.

Het wiel vliegt van de auto

Hier landde het wiel

Advertentie

Reacties

  • Davey400 heeft op 30 mei 2023 geschreven:

    Volgend jaar helm-plicht bij het publiek? 😝

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie