Er gaat een video rond op Twitter en WhatsApp van een oude tank die van een vrachtwagentrailer wordt gereden. Volgens de tekst bij het filmpje gaat het hier om een tank die is aangekocht door de boeren om een distributiecentrum in de Achterhoek te blokkeren. Op Twitter alleen al heeft de video al meer dan 1,2 miljoen weergaven. Maar klopt het verhaal wel?

De tank op de video is een oude Sherman FireFly, een Amerikaans-Britse machine uit de Tweede Wereldoorlog. Laten we zeggen dat er meer Polootjes rondrijden in Nederland dan dit soort apparaten, dus zoiets unieks kan zich ook op het internet niet verstoppen.

De tank was onderweg naar Ommen 75 Vrijheid

Zo kwamen we uit bij de Facebook-gebruiker Classic MV’s. Deze plaatste op 29 juni twee foto’s van de tank op dezelfde trailer en op dezelfde locatie met de tekst: ‘Aangezien we helaas niet naar A&E 2022 en Tankfest 2022 konden vanwege problemen met douane- en exportpapieren et cetera, zijn we blij eindelijk deel te kunnen nemen aan een evenement in de buurt… Ommen 75 Vrijheid!’

De Sherman-tank was dus niet onderweg naar een protest van de boeren, maar naar een heel ander evenement. De video is van een paar dagen eerder. En in de YouTube-video van de Ommen 75-dag, ook hieronder te zien, zie je inderdaad de betreffende tank rijden.

Reacties

  • Harold busschers heeft op 7 juli 2022 geschreven:

    Inderdaad kwam de tank niet voor de boeren maar dat jullie beweren dat deze video een paar dagen eerder in opgenomen klopt ook niet deze video is van afgelopen dinsdag en is opgenomen in Haaksbergen waar op dat moment wel degelijk een boeren actie was in dezelfde straat.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)