Elke subcultuur heeft zo z’n eigen gekke gewoontes. Zo hebben we weleens gehoord dat eigenaren van het zuinigheidswonder Lupo 3L tijdens meetings de auto’s op een rijtje zetten en stationair laten draaien. Degene bij wie de koelventilator het laatst aanslaat, wint. Eigenaren van NSU’s begroeten elkaar door een aantal vingers op te steken. Het aantal vingers staat voor hoeveel blokken ze al hebben vervangen.

Dit groepje Citroën Xantia-rijders is toch wel het vreemdste clubje. De Franse sedan is voorzien van SC-CAR, wat staat voor Système Citroën de Contrôle Actif du Roulis. Ofwel: een hydraulische ophanging die zorgt dat de carrosserie waterpas blijft.

Een voorganger van dit systeem redde uiteraard het leven van de Franse president Charles de Gaulle in 1962 toen zijn auto beschoten werd tijdens een aanslag. Door de ophanging kon de auto op drie wielen vluchten. Dat is precies wat deze gasten nadoen met hun Xantia. Ze demonteren een van de wielen en kijken hoe hard ze kunnen rijden.

Citroën Xantia haalt 200 km/u op drie wielen

Reacties

 • H heeft op 27 februari 2022 geschreven:

  De Citroën van DeGaulle had één lekke band en reed niet op 3 wielen.

  Reageer
 • CX_1985 heeft op 26 februari 2022 geschreven:

  Het SC-SCAR systeem is alleen geleverd op de Activa die niet in Iran geleverd is. Dit is gewoon een xantia met hydra-active 2.
  Ik zou dit trucje met een activa ook afraden.. in elk geval rechtsachter afraden omdat daar een hydraulische cilinder van het SC-SCAR systeem zit.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear