‘Oh dus jij rijdt een elektrische auto? Dan heb je vast een brandwerend vest erbij besteld’, is een van de gebbetjes die EV-rijders moeten aanhoren. Ook benzineauto’s vliegen geregeld in de fik, maar elektrische auto’s zijn net even lastiger om te blussen. Je moet ze eigenlijk in een bak met water gooien en ze daar laten liggen. Net Noorse Bridgehill denkt een betere oplossing te hebben.

Bridgehill bedacht een gigantische blusdeken die het vuur moet verstikken. De methode werkt voor elektrische auto’s, maar ook voor conventionele auto’s. Anders dan bij het blussen met water of schuim komen er geen giftige dampen of vloeistoffen vrij. Deze worden opgevangen door de deken. We vragen ons wel af of je tijd genoeg hebt bij een autobrand om de deken van 26 kilo nog uit je auto te vissen.

Nadat de brandweerlieden de deken om de auto hebben gegooid, neemt de temperatuur van 1.080 graden Celsius geleidelijk af naar zo’n 100 graden. Ook in dit voorbeeld laait het vuur weer op. De meest veilige strategie is volgens Bridgehill daarom dan ook om de blusdeken net zolang op de auto te leggen totdat hij weg wordt gesleept.

Reacties

 • Jan Peter Verheuvel heeft op 9 september 2022 geschreven:

  Wat nou leuk is, is dat er zelfs een oer-Hollands bedrijf is die met een min of meer vergelijkbaar concept nu de wereld verovert: fireisolator.com. Dit concept, bedacht door het bedrijf T-ISS uit Dinxperlo, bestaat echter niet alleen uit een hoog temperatuur bestendige deken (tot 1600 Celsius), maar ook nog uit ‘handheld’ aerosol units en een water mist lance.

  Want, sorry van het bederven van de pret, een blusdeken kan een EV brand niet smoren door de zuurstof weg te halen. De rest van de auto wellicht en een reguliere auto, maar niet een brandende lithium batterij. Een lithium batterij is niet te stoppen door het weghalen van zuurstof of het blussen met water. Een lithium batterij in brand is een chemische kettingreactie. Een deken alléén is dus niet genoeg. Een deken kan zorgen voor het voorkomen van de verspreiden van het vuur, maar als je hem eraf haalt, is de batterij nog gewoon aan het branden. Vandaar het Fire Isolator concept: deken+aerosol units om de vlammen te bestrijden + water mist lance voor rookreductie.

  En na dit alles zal de auto in een container met water moeten eindigen om de lithium batterijen écht te blussen.

  Wij hebben hier meerdere live test voor gedaan en het wordt nu over de hele wereld verkocht: fireisolator.com

  Neem gerust contact op voor een leuk artikel over de toepassingen en/of klantverhalen.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear