Dat je bij het starten van een oude auto een snaar hoort piepen, is niets nieuws. Gek genoeg is er bij de nieuwe Abarth 500e ook een snaar hoorbaar, maar dan geen V-snaar, maar de snaar van een gitaar. Bij het starten van de elektrische Abarth 500e word je begroet door het instrument. En de eerste keer dat je de 20 km/u passeert, is er ook gitaarmuziek hoorbaar vanbuiten.

En daar houdt het niet op. Bij de nieuwe elektrische Abarth 500e kun je een zogenoemde Sound Generator als optie selecteren. Dan maakt de auto vanbuiten hetzelfde geluid als een benzine-Abarth. Dit kun je uiteraard wel uitschakelen, als je het even zat bent. Hieronder hoor je hoe dat klinkt. Wil je de gitaar horen, spoel dan even door naar 0:38.

Overigens klinkt zelfs het verplichte geluid dat elektrische auto’s moeten maken ook net even anders, volgens Fiat: ‘Zelfs het Acoustic Vehicle Alert System (AVAS) heeft een specifiek geluid. In plaats van een kille, opgelegde toon is het een geluid dat voor Abarth-fans direct herkenbaar is. Met het geluid onderscheidt de nieuwe Abarth 500e zich van andere elektrische auto’s.’

Reacties

  • Guido Gilissen heeft op 1 november 2023 geschreven:

    De merknaam “Abarth” blijft een apart gevoel oproepen. Ik herinner mij de races van de Abarthjes op het circuit van Terlaemen (Zolder – België) als de dag van gisteren: op drie wielen de bocht om en met een woest gebrul weg accelereren op weg naar de volgende hindernis, die met een brede smile genomen werd. Om dan nat van zweet maar overgelukkig te finishen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)