Het is een donkere, regenachtige nacht en je bent als de dood dat je het niet gaat halen. Wat zou het fijn zijn, denk je, als je het zou kunnen stellen zonder die stroomverslindende koplampen en ruitenwissers. De straatverlichting is prima, dus misschien red je het wel als je alleen je dagrijverlichting aan hebt en de wissers op halve snelheid zet?

Maak je geen zorgen: zoveel slorpen die twee niet op. Je wissers werken op volle snelheid maar op ongeveer 100 watt; ze hebben een 12-volt motor die het met minder dan 10 ampère doet. Je zou je wissers dus tien uur aan moeten laten staan om zelfs maar één kWh aan acculading te verbruiken. Veel, of eigenlijk bijna alle moderne elektrische auto’s hebben led-lampen die nog veel minder verbruiken, dus zelfs als je die langer aan laat staan dan de wissers, vormen ze nog geen enkel probleem.

Let liever op je airco

Veel meer verbruikt bijvoorbeeld de ontwaseming, zeker als je auto geen warmtepomp heeft. Je hebt de airco aan staan om de lucht te drogen en de verwarming om hem op te warmen. Zet je echter de knop voor maximale ontwaseming aan, dan heeft  het systeem hooguit een paar minuten nodig om je voorruit condensvrij te krijgen. Vervolgens kun je de airco uitschakelen en de ventilatie – en daarmee het volume aan warme lucht – op een laag pitje zetten om het zicht helder te houden. Als je geen stel stomende natte honden achterin hebt zitten, zou dat moeten werken.

Nog erger is het water op het wegdek

Wat je bereik in zulke omstandigheden misschien nog het meest in de weg zit – of je brandstofverbruik in een conventioneel gemotoriseerde auto – is de energie die geabsorbeerd wordt door de banden die zich door het water ploegen en spray produceren. Dat kan je zomaar 5 tot 10 procent extra kosten. En als je dan stilvalt, sta je ook nog eens in de regen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear