Zul je net zien: heb je alles netjes neergelegd om je Billy-kast in elkaar te sleutelen en de schroefjes geteld, hebben ze een linksdraaiende inbussleutel in het doosje gedaan bij de Ikea. Mag je toch weer terug naar de winkel voor een onderdeeltje. Volvo spiekt nu bij landgenoot Ikea en gaat ook auto’s verkopen die net niet helemaal compleet zijn. Gelukkig hoef je achteraf niets op de auto te schroeven, want het gaat om ontbrekende software.

De software van de nieuwe Volvo EX90 is wat je in vaktermen ‘nogal een dingetje’ zou noemen. Volvo liet de grote SUV voor het eerst aan de wereld zien in 2022, maar inmiddels is 2024 al voor de helft voorbij en hij is er nog niet. Het probleem is dat Volvo de software niet alleen voor de EX90 ontwikkelt, maar dat ze dezelfde software in allerlei andere modellen willen gebruiken. Alsof je een friturist bij McDonald’s ook gelijk sushi leert maken voor zijn volgende baan.

Deze dingen werken nog niet (goed)

Ergens dit jaar moet de Volvo EX90 dan eindelijk verschijnen, maar op het moment dat de auto bij klanten arriveert, ontbreken er nog wat features die een update later zal activeren. Zo werkt het lidar-systeem nog niet en kun je Siri nog niet bedienen op je iPhone via de auto. Ook zou een systeem dat kruispunten veiliger moet maken niet werken en je kunt nog geen stroom terugleveren aan je huis. Ook zou de boordcomputer van de EX90 nu nog 3 procent batterij per dag gebruiken.

Automotive News Europe meent dat de baas van Volvo de problemen bagatelliseert: ‘Het hele punt van een voertuig dat door software wordt gedefinieerd met draadloze updatemogelijkheden, is het voortdurend upgraden van die software. Dat kunnen we doen’, zei hij. ‘Ik denk dat klanten die investeren in geavanceerde technologieproducten zoals de EX90 dit volledig begrijpen, en dat ze er op termijn de vruchten van zullen plukken.’

De productie van de Volvo EX90 is inmiddels gestart in het Amerikaanse Charleston. Binnenkort rijdt TopGear met de nieuwe SUV om je te laten weten hoe ie bevalt. De inbussleuteltjes laten we in ieder geval thuis.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)