Niemand zal de Volvo EX90 omschrijven als een retromodel, maar als je goed kijkt, kun je toch wel leuke elementen spotten. De meest voor de hand liggende zijn de achterlichten; boven de hoofdunits zit nog een verticaal lichtelement, dat een knipoog is naar het verleden. De stoelen zijn gemaakt van wol en de Lidar boven de voorruit lijkt met wat fantasie wel op een roofscoop.

Maar wat je misschien nog niet had gezien, zijn de toffe koplampen van de elektrische Volvo EX90. Net als veel andere merken hebben ze een geinige welkomstanimatie, maar als je de dimlichten aanzet, dan zie je een moderne interpretatie van de klapkoplampen. De dagrijverlichting klapt open om de hoofdverlichting te tonen. Check het in de video onderaan de pagina.

Welke Volvo had klapkoplampen?

Klapkoplampen zijn geen groot deel van het erfgoed van Volvo. Het Zweedse merk introduceerde in de jaren tachtig de Volvo 480 met klapkoplampen. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om een nieuwe auto met echte pop-up headlights te maken vanwege de eisen voor de voetgangersveiligheid. De Ferrari SF90 kwam pas met een soort wegklappende booskijkers als knipoog naar de oude koplamptechniek.

Voorlopig is de Volvo EX90 de enige auto van het merk met de bijzondere koplampen. Op de nieuwe EX30 zitten ze helaas niet. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de productiekosten: deze auto heeft een vanafprijs van minder dan 40.000 euro, en als je dure koplampen gaat monteren, dan schiet de prijs al snel omhoog.

Moderne klapkoplampen van de Volvo EX90

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie