Voor sommige liefhebbers is het wassen van de auto een haast therapeutische bezigheid, terwijl het voor anderen een vervelende klus is. Maar zouden er mensen zijn die het leuk vinden om te tanken? Of is het voor iedereen iets stoms dat altijd op het verkeerde moment komt? In Italië hebben veel mensen blijkbaar ook een hekel aan zelf tanken, dus daar hebben ze er iets op bedacht. Maar dit kan je wel geld kosten als je niet oplet.

In Nederland kennen we tegenwoordig de onbemande tankstations en de bemande tankstations, waarbij nog een winkeltje aanwezig is om af te rekenen. Hier nagenoeg uitgestorven, maar in Italië nog volop te vinden, is het verschijnsel van de bemandste tankstations. Bij deze zogenoemde Servito-pompen is de brandstofprijs hoger, terwijl de benzine exact hetzelfde is.

Bij een Servito-pomp hoef je niet zelf te tanken. Er staat iemand die aan je vraagt hoeveel brandstof je wilt en die medewerker gooit daarna de peut in je tank. Voor deze service betaal je wel: volgens de Duitse ANWB kost het zo’n 20 cent per liter extra. Op een volle tank kan dit dus al snel 10 euro schelen. Best een hoop geld om jezelf een paar minuten moeite te besparen.

Lees ook: Met deze goedkope Nederlandse auto’s tank je voor 80 cent per liter in het buitenland

Pas daarom goed op dat je je auto bij een Italiaans tankstation niet bij een Servito-pomp neerzet. Ook als je geen medewerker ziet staan, moet je goed op de prijs letten. Als de pompbediende eventjes pauze aan het houden is, maar de literprijs van de pomp staat nog op de Servito-waarde, dan betaal je alsnog 10 euro extra en je hebt het ook nog zelf moeten doen.

Let op deze woorden bij het tanken

Wil je zeker weten dat je niet de Servito-toeslag betaalt, zorg dan dat je naar de pomp gaat waar ‘fai da te’ bij staat. Dit is de pomp waarbij je zelf moet tanken. Wil je helemaal de goedkoopste brandstof, dan moet je volgens de ADAC letten op de borden ‘aperto 24 ore’. Dit betekent ’24 uur geopend’; vaak zijn dit de onbemande tankstations. Ook in Italië zijn deze goedkoper dan de stations met een persoon achter de kassa.

Reacties

  • Liefhebber heeft op 26 juli 2024 geschreven:

    Veel Total stations doen in Nederland ook iets ranzigs:
    De pompen die het dichtste bij de shop staan verkopen alleen de ‘premium’ varianten van hun benzine’s.
    Je ziet dat niet direct, omdat er dus maar één variant van elke soort beschikbaar is.

    Scheelt bij benzine zomaar 30 cent per liter.
    Oplossing is simpel: pompen die dat soort fratsen uithalen mijden.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear