De benzine wordt volgend jaar toch niet duurder. Of eigenlijk: niet door toedoen van de overheid. Als één leider van een totalitaire regiem de andere vuil aankijkt, zullen de prijzen wel weer door het dak gaan, maar een accijnsverhoging zal niet de reden zijn dat benzine duurder wordt in 2024.

Toen er bonje uitbrak in het oosten van Europa, merkte de wereld dat aan de pomp. De Nederlandse overheid besloot in 2022 om de accijnzen te verlagen. Benzine werd 17,3 cent goedkoper en diesel 11,3 cent. Afgelopen zomer werd de korting gehalveerd en stegen de brandstofprijzen al iets.

De accijnskorting op benzine blijft in 2024

Inmiddels zijn de brandstofprijzen op eigen houtje verder gestegen en als de overheid de accijnzen helemaal zou terugdraaien naar het niveau van vóór de oorlog, zou het al helemaal huilen worden aan de pomp. Samen met inflatiecorrectie zou de literprijs van benzine na de jaarwisseling met 21 cent stijgen.

Goed, die plannen zijn dus van de baan. Genoeg partijen waren het eens in de Tweede Kamer en voor 2024 worden de huidige accijnzen op benzine en diesel aangehouden. Wat er in 2025 gebeurt, is nog onbekend; dat zal liggen aan het stemgedrag van Nederland.

Reacties

 • Ruud heeft op 1 oktober 2023 geschreven:

  Het is ongelooflijk, de benzineprijs in Nederland,
  Nadat je 50 % van je salaris weg Iet vloeien op je loonstrook, GRAAIT die schaamteloze bende in Den Haag bij aankoop van een auto of motor nog eens 1/3 aan belastingen MEER / EXTRA dan bij onze buren, vervolgens ga je tanken en dan staat die Elfde schaamteloze bende weer met de hand omhoog om via BTW en Accijns nog eens drie kwart van elke Euro te graaien.
  Als we dus 4 Euro Verdienen gaat bij aankoop van een liter benzine 3,50 naar dat schorem .
  En pm plezier te beleven aan het gebruik van de auto pakken ze ons binnenkort met Rekeningrijden
  Dan hebben ze die laatste 50 cent ook nog
  Bah !

  Reageer
 • Canon-Eye heeft op 22 september 2023 geschreven:

  Ter verduidelijking van de verschillen: de genoemde bedragen van 17,3 en 11,3 cent “goedkoper” betreffen alleen de accijns, maar daar wordt ook nog BTW over berekend. Zo kom je op de 20,933 (zeg maar 21) cent tijdelijke korting, die oorspronkelijk per 1-1-2024 zou vervallen.
  Het verschil zit dus niet in de “inflatiecorrectie”, zoals hierboven genoemd – die komt in het stuk helemaal niet voor!

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear