Wij realiseren ons niet wat voor mazzel wij hebben dat we in Nederland wonen. Niet alleen vanwege het puike wegennet, uitstekende weersomstandigheden (voor een verbrandingsmotor althans) en buitengewoon goed geschoolde automobilisten (hah), maar ook vanwege de ligging. In no time kun je namelijk naar Duitsland rijden. Als je verder op zoek gaat naar landen zonder of hogere maximumsnelheid, moet je een eind reizen. Soms zelfs naar een ander continent.

Zo mag je hopelijk ergens aan het einde van dit jaar 150 km/u gaan rijden in Tsjechië. Maar als je nog veel verder gaat rijden, dan kun je in Zuid-Afrika een stuk asfalt vinden waar de gemiddelde auto zijn topsnelheid wel kan bereiken. En het is geen krakkemikkig paadje: het is een stuk weg dat uitstekend geschikt is om meer dan 200 km/u te gaan rijden. Het is zelfs de bedoeling.

Waar mag je dan 250 km/u rijden?

Het bijzondere is: daar mag het ook. Het gaat om de N14. Dat is een stuk highway tussen het idyllische Kakamas en het immer pittoreske Pofadder. Dat is een stuk van 120 kilometer lang, waarvan het op zo’n 55 kilometer toegestaan is om wat harder te rijden. De topsnelheid bedraagt daar maar liefst 250 km/u. Uiteraard is er wel een flink (pof)adder onder het gras als jij nu al aan het kijken bent naar tickets.

Porsche Panamera Zuid-AFrika

Zomaar wat Porsches in Zuid-Afrika (zónder de gele sticker) | Foto: © Porsche

Je hebt wel een sticker nodig met daarop ‘High Speed Test Vehicle Approved by Government’ als 250 km/u wilt rijden. Die sticker kun je alleen krijgen als het gaat om een testauto voor een fabrikant. Voordat een auto op de markt komt, testen automerken hun auto’s in de erbarmelijkste omstandigheden om te kijken of alles heel blijft. In Duitsland komen fabrikanten een heel eind, maar daar missen ze toch het extreme weer: op de N14 in Zuid-Afrika worden auto’s in de zinderende hitte op hoge snelheid getest.

Veiligheid is een groot geel bord

Dus fabrikanten als Bugatti, BMW, Porsche en Audi kunnen hier hun nieuwste modellen beproeven. Het grote issue is dat de andere weggebruikers niet harder dan 120 km/u mogen rijden. Een snelle rekensom leert ons dat dat een snelheidsverschil is van 130 km/u. Uiteraard hebben ze daar ook aan gedacht in Zuid-Afrika. Er staat een groot geel bord met ‘WAARSKUWING’.

Kijk, weet iedereen waar ie aan toe is. Zonder gekheid, hard rijden in Duitsland lijkt ons iets prettiger. Ten eerste is de in Zuid-Afrika weg tweebaans. Echt veel ruimte is er ook niet. Zoals je in Duitsland een hele brede opzet hebt – zoals brede rijstroken, brede vluchtstrook, relatief veel ruimte tussen vangrail en linkerbaan – is dat hier niet het geval. Ideaal voor Caravan-rijders om de boel te blokkeren.

Reacties

  • Dick heeft op 21 augustus 2024 geschreven:

    Even overtreffende trap: Ik woon in Thailand! Moet ik nog meer uitleggen? Maar ik leef nog. Maar hier zijn ze dus echt knettergek in het verkeer. Sorry maar het is gewoon zo. 4 mensen op een scooter zonder helm met een mobieltje terwijl ze 120 rijden is hier heeeel normaal. Echt waar. Ik geloof nogsteeds dagelijks mijn ogen niet hier. Te erg!!

    Reageer
  • Pietje pul heeft op 20 augustus 2024 geschreven:

    Lul verhaal dit

    Reageer
  • Illegale Pool heeft op 20 augustus 2024 geschreven:

    Puike wegennet en goed geschoolde automobilisten? Laat me niet lachen. Ik heb tienduizenden kilometers gemaakt in andere Europese landen en kan met gemak zeggen dat alleen België het slechter voor elkaar heeft

    • Björn heeft op 20 augustus 2024 geschreven:

      Het slechte wegennet in België, daar geef ik je 100% gelijk. Maar voor slechte automobilisten moet je in Frankrijk zijn.

      • Floris heeft op 20 augustus 2024 geschreven:

        Frankrijk is groot, althans iets groter dan Nederland… Mocht je met Frankrijk stiekum Parijs bedoelen, dan sluit ik mij bij je aan.

        Maar goed, België laat echt te wensen over, niet enkel het wegennet, maar nog meer de rij(-vaardigheid/acrobatiek*) van de Belgen zelf. Als ik een Belg zie rijden blijft ik liever ver uit de buurt…

        * Doorhalen wat niet van toepassing is😉

        • Mopperpot heeft op 21 augustus 2024 geschreven:

          Flauw Floris, het zijn de Walen en de vele buitenlanders die de acrobaten zijn op onze (toegegeven) extreem slecht wegennet! De Vlamingen hebben geen tijd om zich idioot te gedragen op de weg, wij moeten namelijk een economie recht houden.
          (Schrappen wat niet van toepassing is).

          Reageer
        Reageer
      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear