Zo’n 70 meter van een parkeerplaats aan de zuidkant van de Duitse snelweg A5, tien minuten onder Frankfurt, vind je een gegraveerde stenen pilaar en een houten plaquette die Duitslands ‘Zilveren Komeet’ gedenken. Het is een gedenkplaats voor Bernd Rosemeyer, die lang geleden in een Audi het snelheidsrecord op de Duitse Autobahn probeerde te breken en daarbij om het leven kwam. Dat record staat al sinds 1938 op naam van de Duitser Rudolf Caracciola. Deze bestuurder komt akelig dicht in de buurt van het historische record: zijn Bugatti Chiron tikt op de Autobahn 414 km/u aan.

Het is wat lastig om de prestatie in één pakkende titel te vatten, maar waarschijnlijk kijken we hier wel naar de hoogste snelheid die ooit op een openbare weg (die niet is afgesloten) is gehaald door een standaard productieauto. Achter het stuur zit de Tsjechische zakenman Radim Passer, die in 2015 al een snelheid van 402 km/u haalde op de Autobahn in een Bugatti Veyron. Op een vroege zondagochtend in juli is hij teruggekeerd in zijn Chiron. De beelden uploadde hij korte geleden. Op een rustige en droge Duitse Autobahn tikt hij 414 km/u aan.

Geen officieel record

Een officieel record voor de hoogste snelheid op de openbare weg door een standaard productieauto zal dit overigens nooit worden. Om te beginnen zou de meting verricht moeten worden met betere apparatuur. Een ingebouwde snelheidsmeter van een auto zal altijd iets afwijken. Ook moet er iemand aanwezig zijn van het Guinness Book of Records. De standaard Chiron heeft overigens een officiële topsnelheid van 420 km/u. De Chiron Super Sport 300+ zou harder moeten kunnen dan 500 km/u. Het zou onverstandig zijn om dit te testen op de openbare snelweg, dunkt ons.

Specificaties Bugatti Chiron

Achter de bestuurder ligt een W16-motor met vier turbo’s en een motorinhoud van 8 liter. Het vermogen is 1.500 pk en het koppel bedraagt 1.600 Nm. De Chiron is met net geen 2.000 kilo geen vedergewicht, maar met het vermogen en vierwielaandrijving is een 0-100-tijd van 2,5 seconden prima mogelijk. De standaard Chiron is inmiddels uitverkocht, je kunt nu alleen nog maar de sportievere Pur Sport (3 miljoen euro) of de snellere Super Sport bestellen (3,2 miljoen euro).

Bugatti Chiron op de Autobahn tikt 414 km/u aan

Reacties

  • IamaDrivingGod heeft op 15 december 2021 geschreven:

    Heb ik nou anderhalve minuut een gebed zitten kijken? Dit is wel een erg heilige koe.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)