Te hard rijden? Dat doen we nooit. Harder rijden dan toegestaan? Ah, dat is een ander verhaal. Nee hoor, als autoplatform met voorbeeldfunctie zijn we hier om je te vertellen dat je je gewoon aan de snelheid moet houden. Kijken hoeveel puf je auto nog heeft boven de 200 km/u, dat moet je op het circuit doen. Of op plekken waar dat mag. Dus: wat zijn alle landen zonder maximumsnelheid op de snelweg?

Land er landen zonder maximumsnelheid: Duitsland

Voor de volledigheid noemen we hem, maar als TopGear-lezer en westerbuur weet je dat er plekken zijn op de Duitse snelweg waar geen snelheidslimiet geldt. Hoewel er stevig gelobbyd wordt voor een maximumsnelheid, kun je voorlopig nog even zo hard als je wilt. Als er tenminste geen files, caravans of werkzaamheden zijn. En die zijn er altijd.

Isle of Man (eiland Man)

Het eiland Man (of Isle of Man) ken je van de bloedstollende motorraces die er gehouden worden. Voor deze coureurs geldt uiteraard geen snelheidslimiet tijdens het evenement, maar wist je dat er buiten de bebouwde überhaupt geen maximumsnelheid geldt? En dan hebben we het dus niet alleen over de snelwegen. Sterker nog: die zijn daar nauwelijks.

Let wel dat je je nog altijd moet gedragen op de weg. De politie kan je altijd nog een boete geven voor gevaarlijk rijgedrag. Neem dus vooral de boot naar het eiland Man om daar van de wegen te genieten, maar wees verantwoordelijk en hou rekening met andere weggebruikers. Je zal niet de eerste zijn die zich daar overschat.

Alle snelwegen in Vaticaanstad

Als je een snelweg tegenkomt in Vaticaanstad, mag je daar zo hard rijden als je wilt. Waarom denk je dat de Paus een Lamborghini Huracán had? Kijk overigens vooral eerst even naar de kaart van Vaticaanstad voordat je met je auto richting Rome gaat.

Australië mag niet meer op de lijst van landen zonder maximumsnelheid

De Stuart Highway loopt van het noorden naar het zuiden van Australië en wordt vaak simpelweg The Track genoemd. In totaal is deze snelweg 2.720 kilometer lang – je bent dus wel even onderweg als je 100 km/u moet aanhouden. Tot en met 2007 was er geen maximumsnelheid op de enorme snelweg, dus je kon lekker doorrijden.

Hoewel er uitgebreid de ruimte is om hard te rijden, duurt het ook een eeuwigheid voordat hulpdiensten ter plaatse zijn. Ook loopt er nogal wat wild rond in Australië. Om diverse redenen werd er daarom in 2007 een maximumsnelheid van 130 km/u ingevoerd. Het opvallende was dat het aantal dodelijke ongelukken toen juist toenam.

Lees ook: In Nederland was er vroeger ook geen maximumsnelheid

In 2014 werden bepaalde delen weer opengesteld om zo hard te rijden als je wilde, bij wijze van proef. De proef was succesvol en er waren geen dodelijk ongelukken genoteerd. Daarom werden er nog meer delen opengesteld waar je zo hard mocht rijden als je zelf wilde. Helaas was het na achttien maanden alweer afgelopen met de pret en inmiddels geldt er op de Stuart Highway weer een maximumsnelheid van 130 km/u.

In de Verenigde Arabische Emiraten mag je 160 km/u

Geen stuk asfalt waar je zo hard mag rijden als je wilt, maar op de Abu Dhabi-Al Ain-snelweg en de Sheikh Khalifa-snelweg mag je wel 160 km/u rijden. Abu Dhabi is het enige emiraat waar je niet (zonder bekeuring) 20 km/u te hard mag rijden; dat is in andere emiraten wel zo. Zo zijn er bij andere emiraten snelwegen waar je 140 km/u mag, dus daar mag je ook in bepaalde gevallen 160 km/u rijden.

Prima Facie-maximumsnelheid in Amerika

In sommige Amerikaanse staten heb je iets wat ze Prima Facie Speed Limits noemen. Prima Facie betekent in het Latijn ‘op het eerste gezicht’. Dit is de maximumsnelheid die geldt als er geen borden zijn die de snelheid aangeven. In Californië is het bijvoorbeeld zo dat je maximaal 40 km/u mag rijden in de buurt van scholen als er geen borden zijn.

Waarom we dit vermelden: in sommige gevallen wordt het ontbreken van een snelheidsbord geïnterpreteerd als ‘geen maximumsnelheid’. Dit klopt dus niet. In principe heb je overal een maximumsnelheid in de Verenigde Staten. Wel schijnt het zo te zijn dat deze Prima Facie-maximumsnelheiden ruimte laten voor interpretatie en dat de boetes daarom makkelijker aan te vechten zijn. Dat heb je niet van ons.

Reacties

 • Peter heeft op 8 augustus 2022 geschreven:

  Sorry, hoor, maar kan iemand uitleggen wat deze dubbel negatieve zinsnede betekent? #beroerdtaalgebruik

  “ Abu Dhabi is het enige emiraat waar je niet zonder bekeuring 20 km/u te hard mag rijden; dat is in andere emiraten wel zo. “

  Alvast bedankt.

  Reageer
 • Stanny 666 heeft op 7 augustus 2022 geschreven:

  Nou, verwacht een lijst. Is het maar een land en een eiland. Jonge, jonge. Vulling?

  Reageer
 • Anton heeft op 6 augustus 2022 geschreven:

  Ach, een fatsoenlijke maximum snelheid op de snelweg van 130 bijvoorbeeld vind ik acceptabel. Maar die 100 op de Nederlandse snelwegen vind ik totaal onacceptabel. Erg jammer dat alleen de boeren in Nederland in actie komen, want er zijn al plannen bij onze mafia regering dat ze met Prinsjesdag bekend gaan maken dat de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen ook savonds en snachts naar 100 gaan.

  Reageer
 • Niels heeft op 6 augustus 2022 geschreven:

  Ik dacht dat er in Hongarije ook geen maximumsnelheid bestond?

  Reageer
 • Yinci heeft op 6 augustus 2022 geschreven:

  Het aantal ongelukken in Duitsland zal ook fors toenemen, als ze een maximum toepassen

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear