De Toyota Yaris is een echte pretletter: compact, lichtgewicht, veel vermogen en een uitstekende wegligging. En zoals bij veel sportieve Japanse auto’s komen er talloze speciale edities uit, gewoon omdat het kan. De nieuwste in dat rijtje is de Toyota GR Yaris TGR Italy Limited Edition.

Deze uitvoering viert een bijzondere mijlpaal: de Rally van Italië, 51 jaar geleden. Dat was de eerste rally die Toyota won. Dat gebeurde in een tijd waarin Japanse automerken nog naam moesten maken in de autosport. Toyota was voor ons Europeanen immers nét nieuw. Deze overwinning was een kroon op hun werk.

Striping, zoveel striping (en dat is cool)

Deze hommage is van ver te herkennen. De GR Yaris is wit met opvallende rode striping. De dubbele rode strepen aan de zijkant en op de motorkap zijn bijna identiek aan die van de Corolla 1600 Coupé rallyauto van 51 jaar geleden. Grappig hoe een paar stickers een behoorlijk verschil kunnen maken.

Toyota GR Yaris TGR Italy Limited Edition zijkant voor

Een ander kenmerk zijn de goudkleurige gesmede BBS-velgen, een upgrade ten opzichte van de zwarte wielen van het rallymodel. De auto is uitgerust met Pirelli P Zero Trofeo R-banden. Dat zijn eigen semislick-banden waarmee je nét de weg op mag. Heel erg leuk op een droog stuk warm asfalt, heel erg spannend in de regen.

Techniek van de GR Yaris TGR Italy Limited Edition

Onder de motorkap vind je de 1,6-liter driecilinder benzinemotor met 280 pk en 390 Nm. Helaas: er zijn geen extra pk’s voor de stickers, alhoewel het wetenschappelijk is bewezen dat stickers zorgen voor meer snelheid. De GR Yaris TGR Italy Edition is alleen beschikbaar met een achttraps-automaat, zonder optie voor een handbak. Hoewel sommige puristen teleurgesteld zijn, is de automaat wel sneller.

Lees ook: Waarom de handrem van de nieuwe Toyota GR Yaris zo ‘blij is om je te zien’

Toyota Corolla Coupe 1971

Daarnaast krijg je unieke extra’s zoals een carcover, een testrit in een echte rallyauto, VIP-passen voor het rallyseizoen en Gazoo Racing-kleding. Het prijskaartje? 67.500 euro, in Italië. In Nederland is de standaard GR Yaris al vele malen duurder. Er worden slechts 51 exemplaren gebouwd, en helaas zijn ze allemaal voorbestemd voor de Italiaanse markt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)