Het zomerreces is in de meeste gemeenten weer voorbij, en ook Den Haag begint direct met autogerelateerde maatregelen. Parkeren in de Den Haag was al een uitdaging, maar volgens De Telegraaf wordt het binnenkort nog lastiger. Vooral motoren en grotere auto’s krijgen het moeilijker. Zelfs een Biro is niet meer veilig voor de Haagse maatregelen.

Een van de plannen van de gemeente Den Haag is het aanpassen van de parkeerbelasting op basis van de grootte van de auto. Hoe groter het voertuig, hoe meer belasting je moet betalen. Volgens Jelle Meinez van Hart voor Den Haag is dit idee ‘belachelijk’ en noemt hij het ‘autohaat van de bovenste plank’. Opvallend genoeg verdedigt Meinez de belangen van de gemiddelde hardwerkende burger met een Dodge Ram op gas.

Heb medelijden met bestuurders van pick-ups

Mensen die in een Dodge Ram rijden, doen dat volgens Meinez omdat ze anders zowel een auto als een bus nodig zouden hebben voor hun werk. Maar het blijkt dat Meinez zelf een Dodge Ram rijdt. We begrijpen de charme van een grote V8 en een robuust ladderchassis, maar laten we eerlijk zijn: het kunnen rijden van een Dodge Ram is eerder een privilege dan een recht.

Niet alleen grote auto’s, maar ook motoren en Biro’s (die kleine elektrische voertuigen) worden door de gemeente aangepakt. De gemeente wil een betaalplicht invoeren voor het parkeren van deze gemotoriseerde voertuigen. Bovendien wordt het nog strenger: vanaf 2025 mogen huishoudens in Den Haag nog maar twee parkeervergunningen aanvragen. Dit betekent dat een derde auto simpelweg geen vergunning meer kan krijgen. In veel steden is het al gebruikelijk dat een huishouden maar één auto mag hebben, dus dit voorstel is niet geheel ongewoon.

Voorstellen binnen Parkeerstrategie 2021-2030

De voorgestelde maatregelen komen van Arjen Kapteijns, wethouder Mobiliteit, en maken deel uit van de bredere Parkeerstrategie 2021-2030. Deze strategie bevat voorstellen om parkeeroverlast te verminderen, maar sommige van deze ideeën, zoals het belasten op basis van autogrootte, vereisen landelijke regelgeving.

Momenteel kunnen motoren en Biro’s nog gratis parkeren op parkeerplaatsen die eigenlijk bedoeld zijn voor auto’s. Er zijn echter ook voorstellen die waarschijnlijk wél goedgekeurd zullen worden, zoals het gelijktrekken van de tijden waarop bezoekers parkeergeld moeten betalen. Zo weet iedereen, behalve die met een diplomatiek kenteken, precies wanneer er betaald moet worden: in principe altijd.

Reacties

  • Maurits heeft op 12 september 2024 geschreven:

    Door deze stomme wet ga ik binnenkort uit Den Haag vertrekken.

    Reageer
  • joop heeft op 10 september 2024 geschreven:

    Wanneer gaan ook diplomaten betalen.

    Reageer
  • Zo typisch heeft op 10 september 2024 geschreven:

    Iemand uit het kliekje van De Mos die alleen in de politiek zit om zijn eigen belangen te dienen. Wat een verrassing…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear