Als je moest gokken wat de populairste pick-up van Nederland is dit jaar, wat zou je dan zeggen? We vergeven het je als je Ford F-150 zegt. Die pick-up is al bijna vijftig jaar op rij de populairste bedrijfsauto in Amerika, maar blijkbaar willen ondernemers hier toch wat anders. Hier loopt de Ram 1500 ver op de concurrentie uit als het gaat om verkoopcijfers – maar we hebben slecht nieuws voor de fans.

Jazeker, bij het nieuwe modeljaar is de Hemi-V8 verdwenen. Maar wees niet te verdrietig, want in plaats van de achtcilinder krijgt de pick-up een 3,0-liter zes-in-lijn motor met twee turbo’s. Ram noemt deze zescilinder de Hurricane en hij komt als Standard Output en als High Output met meer power. Ook blijft de 3,6-liter V6 leverbaar.

Specificaties van de nieuwe Ram 1500

De standaardversie van de Hurricane produceert met 426 pk en 636 Nm. De sterkere zescilinder doet het met 548 pk en 706 Nm. De V6 produceert trouwens 305 pk en 364 Nm. Het vermogen gaat via een achttraps automaat naar de achterwielen of alle vier de wielen. Die sterkste kan 1.000 kilo spulletjes achterin zijn bak vervoeren of ruim 5.200 kilo trekken.

Ram 1500 Ramcharger: oude naam voor nieuw concept

Ook kun je de Ram 1500 straks bestellen als plug-in hybride. Hybride pick-ups zijn in principe niets nieuws, maar de manier waarop Ram het doet wel. Klanten krijgen het voordeel van een volledig elektrische pick-up die een benzinemotor heeft voor extra vermogen en actieradius. Daarvoor trekt het merk een coole naam uit het verleden uit het kast: de Ramcharger.

Vroeger was de Ramcharger een tweedeurs SUV van Dodge. Aan het einde van zijn Latijn kwam er een tweede generatie voor Mexico die voor het laatst in 2001 werd verkocht. Nu is de naam terug bij de PHEV pick-up. Je moet de nieuwe Ramcharger zien als de middenweg tussen de Ram 1500 waar je net over hebt gelezen en de volledig elektrische Ram 1500 REV.

Specificaties van de Ram 1500 Ramcharger

Deze middenweg is niet vervelend. Je krijgt de 3,6-liter V6-motor waar we het eerder over hadden die nu twee elektromotoren en een 92-kWh batterijpakket helpt. Het batterijpakket is net zo groot als je vindt in een volwaardige elektrische auto. Het rijbereik is ook behoorlijk te noemen. Ram zet in op 233 kilometer elektrisch rijbereik (wat dan weer tegenvalt) en een totale actieradius van ruim 1.100 kilometer.

Ram 1500 Ramcharger voorkant

Het totale vermogen is 672 pk en met 833 Nm koppel. 0-100 km/u moet daarmee mogelijk zijn in net iets minder dan 4,5 seconden. Achterin mag je 1.190 kilo leggen en aan de trekhaak mag een gewicht van 6.350 kilo hangen. De verwachting is dat de Ramcharger aan het einde van volgend jaar arriveert, samen met de volledig elektrische versie.

Prijzen van de Ram 1500

De Amerikaanse of Nederlandse prijzen van alle nieuwe Ram 1500 zijn niet bekend. Tegenwoordig kun je de pick-up via officiële kanalen kopen in Nederland, maar er zijn ook nog genoeg handelaars die de dingen zelf importeren. Volgend jaar kun je als ondernemer nog genieten van de BPM-vrijstelling voor bedrijfsauto’s, dus met wat geluk kun je er precies nog een bestellen.

De Nederlandse markt kan Ram ongetwijfeld geen fluit interesseren, maar toch is het interessant om straks te zien wat het gebrek aan V8 doet met de verkoopcijfers hier. In 2023 zijn er al 650 exemplaren van de Ram 1500 op kenteken gezet (via de grijze import). De F-150 met nog geen 30 stuks verbleekt hierbij. De Ford Ranger doet het overigens beter met ruim 400 stuks. De Hilux staat dit jaar op 200.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear