De Porsche 911 Speedster, waarvan 1.948 exemplaren bestaan, is op zichzelf al een bijzondere verschijning. Deze gelimiteerde 911 is nog even wat bijzonderder door zijn CD-kenteken. De letters CD betekenen vaak dat de bestuurder in Nederland geen boetes hoeft te betalen. In het geval van deze Porsche 911 Speedster met 510 pk en een topsnelheid van 309 kilometer per uur is dat niet zo.

Een bekende van de bestuurder vertelt aan TopGear: ‘Mensen met CD-kenteken in Nederland zijn volgens de overeenkomst met de Nederlandse staat onschendbaar maar NIET voor verkeersovertredingen. De boetes worden dan ook betaald. Verder zijn die mensen zoals iedereen normale chauffeurs maar zullen er ongetwijfeld (net zoals bij andere Nederlanders) een paar cowboys bij zijn, wat spijtig is.’

Een diplomaat is een buitenlandse ambtenaar die (in dit geval) in Nederland werkt. Buitenlandse diplomaten zijn in Nederland in principe ‘diplomatiek onschendbaar’. (Zoals, voor de goede orde, Nederlandse diplomaten in het buitenland dat ook zijn.) Ze mogen geen bekeuring krijgen of opgepakt worden. Dit om politieke spanningen te voorkomen. De onschendbaarheid is in het Verdrag van Wenen in 1961 vastgelegd.

Kentekens die beginnen met ‘CD’ zijn voor diplomaten. Als ‘CD’ in het midden staat (zoals hier), gaat het om mensen die werkzaam zijn bij een internationale organisatie. Diverse media melden dat deze kentekens ook de onschendbaarheid hebben, maar een bekend van deze 911 ontkent dat dus. Vanaf mei stuurt de Nederlandse overheid wel boetes naar overtreders. Ze ambassade mag dan zelf besluiten of ze hem betalen.

Overigens kunnen de diplomaten wel sancties vanuit eigen land verwachten. Mocht de bestuurder van een auto diplomatenplaten een boete rijden, kan het zijn dat hij deze in eigen land moet betalen. Ook mogen politieagenten de sleutels van de auto afpakken als ze de bestuurder te beschonken achten om te rijden.

In augustus reed een diplomaat zijn Jaguar tegen vijf auto’s in Den Haag. De bestuurder hoefde niet eens te blazen van de politie. Een woordvoerder liet toen weten: ‘We hebben te maken met een andere situatie vanwege het CD-kenteken: onschendbaarheid. Mensen van het Corps Diplomatique zijn niet op die manier vervolgbaar.’

Bedankt RM Carphotography voor het insturen van de foto’s

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie