Het Amerikaanse Shelby Supercars beweert met de Ultimate Aero TT een auto te hebben ontwikkeld die de Bugatti Veyron het nakijken geeft. De Aero TT, die voor zover wij weten niets van doen heeft met Saab of met de kleine coupé van Audi, zou daarmee de snelste productieauto ter wereld zijn.
 
Om zich die titel te kunnen toe-eigenen, heeft de Aero TT op een afgesloten stuk weg ergens in Washington een snelheid bereikt van bijna 414 km/u. Omdat hetzelfde stuk weg bij een officiële recordpoging ook in tegenovergestelde richting moet worden afgelegd, deed de Aero TT het op de terugweg nog eens dunnetjes over met een snelheid van 409,6 km/u. Dat brengt het gemiddelde om precies te zijn op 411,7 km/u.
 
De Bugatti Veyron was in een test van Top Gear een fractie sneller, maar die recordpoging belandde niet in de boeken omdat de tweede test in tegenovergestelde richting nooit plaatsvond. De officiële recordhouder was tot voor kort de Koenigsegg CCR, die op de twee runs een gemiddeld snelheid van 389,4 km/u behaalde.
 
Ongetwijfeld maken deze prestaties nieuwsgierig naar de specificaties van de Aero TT. Het is om te beginnen een lichtgewicht, die slechts 1.247 kilo op de weg brengt. Omdat een 6,2-liter V8 met twee turbo’s een vermogen ontwikkeld van 1.183 pk, heeft het ding een specifiek vermogen van maar liefst 949 pk per 1.000 kilo.
 
Het Guiness Book of Records moet het record uit de Verenigde Staten nog erkennen, maar het lijkt erop dat je gevaar loopt als je met je Veyron denkt sneller te zijn dan iedereen die je verder zoal tegenkomt. Dit schreeuwt om een direct duel…

Reacties

Meer van TopGear