Het blijft gek dat ongeveer de helft van de brandstof voor automobilisten in Nederland bestaat uit belastingen, maar dat vliegmaatschappijen nog altijd zonder accijnzen kerosine mogen tanken. Maar ook zonder dat de fiscus z’n handje ophoudt, voelt Franse vliegtuigbouwer zich verplicht om iets aan de CO2-uitstoot te doen. Of ze zien de bui al hangen, want de heffingen komen er wel aan. Ze stellen nu het doel om in 2035 het eerste vliegtuig op waterstof volledig in gebruik te nemen.

Het Franse Airbus gaat samen met het CFM International een waterstofmotor ontwikkelen. De twee bedrijven gaan een testmotor op de romp van een Airbus A380 monteren. Het vliegtuig stijgt op met zijn normale motoren en zal in de lucht op waterstof vliegen. De Airbus A380 verbrandt de waterstof; het wordt dus niet omgezet in elektriciteit. Dit is de eerste stap van het project. In 2035 moet het vliegtuig op waterstof voor reguliere vluchten in gebruik worden genomen.

Auto’s op waterstof worden niet mainstream, waarschijnlijk

Er zijn best wat automerken die momenteel experimenteren met waterstof, maar deze merken zien waterstof vooral als aanvulling op het aanbod van elektrische auto’s. Waterstof voor auto’s is in veel gevallen niet de meest praktische oplossing, vooral omdat er veel energie verloren gaat bij het opwekken en weer omzetten in elektriciteit of het verbranden in een motor.

Vrachtschepen en vliegtuigen op waterstof dan weer wel

Waterstof zal bijvoorbeeld een grote rol kunnen spelen op plekken waar de laadinfra niet toereikend is. Maar ook voor vliegtuigen en schepen kan het een grote rol spelen. Een containerschip of een vliegtuig op batterijen, dat gaat simpelweg niet lukken. De accu’s zouden te groot en te zwaar zijn: een vliegtuig zou niet opstijgen en een schip zou al vol zitten voordat de lading aan boord is.

Volkswagen sprak eerder uit dat schepen en vliegtuigen dus waarschijnlijk op waterstof zullen gaan draaien. Voor vrachtwagens kan waterstof ook een goede oplossing zijn, aangezien ze lange stukken moeten rijden en grote accu’s heel lang zouden duren om op te laden.

Reacties

  • BO heeft op 13 augustus 2022 geschreven:

    Luchtvaartsprookjes. Over 13 jaar één motortje zodra het kreng al vliegt. Moet ons dat de stikstof en enorme kankerverwekkende uitstoot doen vergeten?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)