Nog een leuk ideetje nodig voor een roadtrip door het Verenigd Koninkrijk? Alfa Romeo onderzocht wat de beste tunnels zijn om je uitlaatgeluid optimaal te kunnen horen. Een ééérg vervelende klus voor de wetenschappers, die in een Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio alle tunnels op de lijst langs moesten gaan om daar de V6 te laten brullen. Alles voor de wetenschap, zullen we maar zeggen.

De volgorde van de beste tunnels voor je uitlaatgeluid werd bepaald aan de hand van diverse criteria. Niet alleen is belangrijk hoe goed het motorgeluid hoorbaar is, ook het niveau van het banden- en windgeluid. Die verstoren uiteraard de luisterbeleving. Van de resultaten maakten de onderzoekers de Sound Tunnel Index. De beste tunnel is de 658 meter lange Penmaenbach in Noord-Wales.

Waarom dat de beste tunnel is

De Penmaenbach is een u-vormige tunnel met eenrichtingsverkeer. Zo heb je geen last van het geluid van tegenliggers. Het wegdek was redelijk stil en de experts waren het erover eens dat dit de beste tunnel voor uitlaatgeluid van allemaal was. Wie langdurig wil luisteren, moet naar de Hindhead-tunnel in Surrey. De nummer vier op de lijst is 1.830 meter lang. Benieuwd hoe dit alles klinkt? Dat hoor je in de YouTube-afspeellijst hieronder. Wat zijn jouw aanbevelingen voor het lijstje van Nederlandse tunnels?

De 10 beste tunnels voor uitlaatgeluid in het VK

Lijstje van de beste tunnels

01. Penmaenbach, Noord-Wales
02. Saltash, Cornwall
03. Beaminster, Dorset
04. Hindhead, Surrey
05. Holmesdale, Enfield
06. Queensway, Cheshire
07. Dartford, Kent
08. Hatfield, Hertfordshire
09. Limehouse, Poplar
10. Tyne, Durnham (Northumberland)

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie