Ja, we wisten al dat ie eraan zat te komen, maar vanaf nu rollen de Aston Martin Cygnets – in feite behoorlijk verbouwde Toyota iQ’s – bij Aston zelf in Gaydon van de band. Om dit heuglijke feit te vieren komt het merk met twee speciale edities: Black en White. Bijzonder he?

Drie keer raden hoe die edities in elkaar zitten. Jep, de witte is helemaal wit en de zwarte helemaal zwart. Van lak tot leer tot hemelbekleding, die trouwens ook van leer is. Ook zijn ze voorzien van speciale velgen en worden ze slechts in een beperkte oplage gemaakt. Mede dankzij de grote standaarduitrusting – we noemen keyless go, navigatie en parkeersensoren – gaat de prijs in Nederland waarschijnlijk hard richting de halve ton. Oftewel vier keer zo veel als een gewone iQ. Ach, na in een Polo-met-Audi-logo van 35.000 euro te hebben gereden, kijken wij nergens meer van op.

Wat cijfertjes dan. De Cygnet is er met een kleine 1.3-motor, goed voor 98 pk, een verbruik van 5,0 l/100 km en een CO2-uitstoot van 120 g/km. Aardig, maar niet denderend voor zo’n kleintje. Moeten we erbij zeggen dat je dan wel in een asfaltverschroeiende 11,8 seconden van 0 naar 100 km/u vliegt, en een top van 170 km/u tot de mogelijkheden behoort. Als je voor een cvt-versnellingsbak kiest is de Cygnet wat sneller, maar ook wat onzuiniger, viezer en gaat ie qua geluid wat meer richting brommobiel. Dat misstaat ‘m vast niet.

Advertentie

Reacties

Advertentie