We beklagen ons nog wel eens over de Audi A1. Dat ie te duur is voor wat je krijgt, niet sportief genoeg rijdt, en dat de meeste motoren nogal futloos zijn. Nou, laten we zeggen dat Audi op die laatste twee punten hard aan de weg timmert. In ieder geval om een goede beurt te maken op het grote jaarlijkse tuningfeestje van Volkswagen en consorten in Wörthersee, Oostenrijk, begin juni.

Dit is de A1 Clubsport quattro. Hij is visueel een beetje spannender gemaakt, met flink verbrede spatborden, een achterspoiler, een diffusor en een dak van koolstofvezel. Hij is uitgerust met keramische remmen en dikke 19-inch velgen. Bovenal heeft hij de befaamde 2,5-liter turbo-vijfcilinder aan boord die we ook in de RS3 en de TT RS vinden. Maar dan flink opgekieteld tot een monsterlijke 503 pk en 660 Nm!

De resultaten zijn ziek te noemen: van 0 naar 100 km/u gaat de Clubsport in 3,7 seconden, 0 tot 200 duurt 10,9 seconden, en de auto moet elektronisch op 250 km/u in toom gehouden worden. Deze A1 is niet bepaald een lichtgewicht met zijn 1.390 kilo – bijna evenveel als een A4 – maar zo zie je maar dat je met pk’s een hoop problemen kunt oplossen. Liefhebbers van hot hatches zullen nog eens extra in hun handjes wrijven als ze horen dat de auto gewoon een handgeschakelde zesbak aan boord heeft.

De A1 Clubsport quattro gaat niet in productie. Niet zo teleurgesteld kijken, dat had je zelf ook wel kunnen bedenken. Het is in ieder geval een blik op hoe een toekomstige RS1 er mogelijk uit zou kunnen gaan zien; al zal die qua motorvermogen altijd verbleken bij dit beestje.

Reacties

Meer van TopGear