Enerzijds is het jammer dat automerken het aantal motoren terugschroeven en dezelfde motor in honderden modellen proppen. Zo weet je bij Audi al zeker dat het snelste model altijd een 4,0-liter V8 krijgt, en niet plots een V10 of een V12. De verrassing is weg. Er kleven ook voordelen aan: van de 2,0-liter van de Volkswagen Groep weten we inmiddels dat 400 pk met het grootste gemak mogelijk is. Het was dus wachten tot iemand een Audi A1 zou bouwen met 400 pk.

De eer is aan Abt, met deze Audi A1 1of1. Coureur, YouTuber en naamdrager Daniel Abt bouwde deze spectaculaire one-off en schroeft het vermogen omhoog tot meer dan 400 pk. Bij Abt zijn ze nog niet helemaal uitgespeeld – het vermogen moet nog hoger worden, maar daarover zullen ze in een later stadium meer vertellen. Bedenk je dat de Audi A1 nooit met vierwielaandrijving komt en dat dit vermogen al vrij terminaal moet zijn voor de zielige Michelins.

Daniel liet een unieke widebodykit ontwerpen die de Abt Audi A1 1of1 per kant 30 millimeter breder maakt. Achterop komt een enorme S1-spoiler en naast een forse diffuser achterop sieren diverse aerodynamische toevoegingen de voorbumper. De velgen zijn maatje 19 inch en hebben een centerlock-moer. Achter de spaken zitten een goudkleurige aero-ringen die zespots remmen verbergen. Hoe dat zit met remkoeling? Ach, waarschijnlijk is het voornamelijk toch een showauto.

De ontwerper van de wrap is Erik Aleksanjan. Zijn naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar zijn eerdere werk wel. Hij was verantwoordelijk voor de wrap op de Audi RS 6 van Jon Olsson. De nieuwe wrap krijgt meer geometrische vormen en de kleuren rood, zwart en goud. Meer dan één exemplaar van de Abt Audi A1 1of1 zal er niet komen, maar diverse losse onderdelen kun je wel gewoon bij Abt shoppen.

Abt Audi A1 1of1 in actie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)