Nou, Audi’s kleinste is er hoor. Het waren een paar lange maanden met foto’s van knipperlichten, deurklinken, kofferklepscharnieren en aircoknopjes, maar dit is ‘m dan.

De A1 is met zijn 3,95 meter behoorlijk klein. Dat is omdat ie gericht is op jonge stadsmensen, en die zitten niet te wachten op auto’s groter dan vier meter, zo blijkt. Toch is de A1 groter dan een Mini, misschien omdat jonge stadsmensen ook wel eens iemand achterin willen meenemen.

Je kunt kiezen uit vier viercilindermotoren, twee TFSI-benzines en twee TDI-diesels. De 1.2 TFSI bijt het spits af met 86 pk en 160 Nm, waarmee de stilstaande sprint naar 100 km/u in 12,1 seconden achter de rug is. Dat valt tegen, dus zouden wij persoonlijk kiezen voor de 1.4 TFSI die 122 pk en 200 Nm biedt. 0-100 in 9,1 seconden met de S-tronic-transmissie. De 1.4 is met 5,1 l/100 km de dorstigste A1-variant. De diesels zijn 1,6 liter groot en bieden 90 en 105 pk (230 en 250 Nm). Het verbruik van de minst sterke TDI is slechts 3,8 l/100 km; de CO2-uitstoot 99 g/km. Alle uitvoeringen hebben recuperatie (hergebruik van remenergie) en een start-stopfunctie.

Audi klopt zichzelf op de borst dat de A1 mede dankzij zijn motoren de sportiefste in zijn klasse is, maar volgens ons rijden er toch echt bepaalde Mini’s en Alfa MiTo’s rond met veel meer pk’s. Toch moet het rijden in de A1 geen straf zijn; sturen zou zeer direct moeten gaan en een elektronisch XDS-differentieel is altijd standaard. De velgen gaan tot het maatje 18 inch. Het gewicht blijft door de aluminium carrosserie vrij laag: 1.045 kg voor de lichtste uitvoering.

Audi kennende is de auto, die in Brussel gebouwd zal worden, bovendien foutloos afgewerkt met een interieur van hoge klasse. Maar dat mag ook wel voor een vanaf-prijs van 16.000 euro exclusief belastingen. Nederlanders zullen dus tegen de 20.000 euro mogen aftikken voor een basis-A1 wanneer ie in september in de showroom staat; nog vóórdat ze zich tegoed doen aan de meterslange optielijst met onder andere MMI-navigatie, Bose surround en de broodnodige xenon met ledjes. Slik.

Reacties

Meer van TopGear