Audi vindt zelf dat de A1 enorm sportief is, maar wij waren het daar niet zo mee eens. Niet in de laatste plaats omdat ie gewoon niet vooruitkwam in vergelijking met de Mini Coopers S en de Citroën DS3’s. Daar komt nu in ieder geval verbetering in: de A1 S-line 1.4 TFSI met 185 pk komt eraan.

Door een supercharger én een turbo sprint dit Audi’tje in 6,9 seconden van 0 naar 100 en gaat ie door tot 227 km/u. Best snel, maar als je normaal doet verbruikt ie toch slechts 5,9 l/100 km. De CO2-uitstoot: 139 g/km, dus 20 procent bijtelling voor de leasemensen.

Verder is de snelste A1 een feest van herkenning: de techniek vinden we namelijk ook terug in de VW Polo GTI, de Seat Ibiza Cupra en de Skoda Fabia RS. Dat betekent: een prettige zeventraps dsg-bak en een elektronisch xds-sperdifferentieel op de voorwielen. De prijs in Duitsland is 24.250 euro, dus reken voor Nederland maar op iets wat dichtbij de 30K ligt.

Wacht eens even: zou de Audi-versie van de Polo GTI niet S1 gaan heten? Blijkbaar niet dus. En dat betekent wellicht dat er iets nóg snellers in de pijplijn zit…

Reacties