TopGear stapt net uit twee van Audi’s vier nieuwe plug-in hybrides. In onze komende nummers vind je de uitgebreide testverslagen; nu alvast de highlights.

Testobjecten: Audi Q5 en A8
Uitvoeringen: Q5 55 TFSI e en A8 L 60 TFSI e
Locatie: omgeving München
Weersomstandigheden: bewolkt en een graad of 18

Waarom gaat Audi nu ineens plug-in hybrides maken?

Omdat de gemiddelde uitstoot van automerken wettelijk omlaag moet. Net als andere fabrikanten is Audi bezig om een groots EV-offensief op te zetten: vier platforms, twintig auto’s. Maar voor dat op volle kracht op de markt is, zijn we een paar jaar verder (het merk mikt op 2025). Tot die tijd zijn er plug-in hybrides om ons groene geweten te sussen.

Met welke plug-in hybrides komt Audi?

Op dit moment met vier stuks: van de Q5, A7, Q7 en A8 (de A6 en A3 volgen later). De eerste twee hebben een 2.0 TFSI-viercilinder, de laatste twee een 3.0 TFSI V6. Allemaal hebben ze een elektromotor tussen hun verbrandingsmotor en transmissie om volledig elektrisch rijden tot zo’n 40 kilometer (en 135 km/u) mogelijk te maken. Draait de verbrandingsmotor, dan krijgt ie een elektro-duwtje in de rug en functioneert hij efficiënter. De Q5 en A7 hebben 367 pk, de A8 449 pk en de Q7 455 pk. Voor bijladen kun je terecht bij paaltjes tot 7,4 kW.

Hoe rijdt dat?

We probeerden de Q5 en de A8 om een indruk te krijgen van beide aandrijflijnen. Audi stopte de auto’s vol met nuttige gimmicks om je te assisteren bij het besparen van energie. Zo kijken ze naar GPS-gegevens om te weten of er heuvels, bochten of bebouwde kommen aankomen en geven ze een tikje in het gaspedaal als je om die reden beter het gas los kunt laten. Ze rollen dan uit zodat ze bij het ‘obstakel’ een geschikte lagere snelheid hebben. Laat je te laat het gas los, dan zullen ze zelfs op eigen houtje licht bijremmen via regeneratie. Fascinerend en effectief.

Welke is jullie favoriet?

Van deze twee? De A8 natuurlijk, maar dat is omdat we limousines oneindig veel hoger hebben zitten dan crossovers. En V6’en hoger dan viercilinders. En omdat ie waarschijnlijk een ziljard keer zo duur is (de Q5 kost in Nederland 76 mille, de prijs van de A8 is nog niet bekend). Maar in feite zijn beide auto’s stil, comfortabel en uitgekiend. Ze zijn ook zwaar, en dus geen helden wat betreft dynamiek. Maar ze gaan er als hazen vandoor als je ze toch een keer vooruit trapt: de Q5 55 TFSI e doet 0-100 in 5,3 seconden, de A8 L 60 TFSI e in 4,9.

Is dit nu allemaal zo belangrijk?

Daar kun je je vraagtekens bij zetten. Want ja, bijtellingsvoordelen voor plug-in hybrides zijn er niet meer. Ook heeft Audi hier niets neergezet wat we de afgelopen jaren niet al van andere auto’s kennen, dus op ‘revolutionaire techniek’ kun je het ook niet gooien. Dat neemt niet weg dat deze auto’s bijzonder fijn, snel en slim zijn, met in Nederland een relatief lage BPM-uitstootboete. Niets voor de leasekoopjesjagers, wél voor de genieters.

Lees onze rijtesten van de nieuwe Audi plug-in hybrides in TopGear Magazine 173 en 174, respectievelijk half oktober en half november in de winkel.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)