Waarom is Ocean’s Eleven zo’n toffe film? Het gaat over een stel bandieten die dingen stelen. Dat mag helemaal niet. Maar door het vernuft van de boefjes zitten we aan de buis gekluisterd. Oh, en die Mini’s zijn ook wel gaaf. Hetzelfde geldt voor Audi. Het zusterbedrijf van ieders favoriete sjoemelaar Volkswagen is ook tegen de lamp gelopen. Audi sjoemelt er volgens Bild am Sonntag ook al lekker op los met zijn benzinemotoren. En dat doen ze best vernuftig.

De sjoemelsoftware van Audi is ingenieus: wanneer de auto accelereert zonder dat iemand aan het stuur draait, gaat de software ervan uit dat de auto op een testbank staat. Op dat moment schiet de Audi in sjoemelstand en gaat de CO2-uitstoot omlaag. Als de bestuurder meer dan 15 procent aan het stuur draait, schakelt de software uit. Je moet er maar opkomen.

De sjoemelsoftware is gevonden in de Q5, A6 en A8 met automaat en benzinemotor. Het gaat om modellen die wereldwijd verkocht zijn. Audi is slim genoeg geweest om de software in niet meer nieuwe modellen te installeren, maar dat is pas sinds mei dit jaar. De eerste berichten over de dieselgate van Volkswagen kwamen al in september 2015.

Pak de popcorn er maar bij, dit kan smeuïg worden. Mocht het met een sisser aflopen, hebben we Ocean’s Eleven nog.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear