Driewerf hoera, want het in 2011 failliet verklaarde Saab vertoont een teken van leven. Sinds maandag draait de fabriek weer en rollen er weer 9-3's naar buiten, waarbij we moeten aantekenen dat deze allemaal dezelfde bestemming hebben: China.

Saabs nieuwe eigenaar, Nevs (National Electric Vehicle Sweden, voor een groot deel in Chinese handen), is verantwoordelijk voor het heropstarten van de productielijn in Trolhättan. De fabriek draait 'op een bescheiden tempo', maar zou op den duur een grotere capaciteit aankunnen.

Mocht je je afvragen welke waanzinnige innovaties we van deze nieuwe Saab mogen verwachten, dan kunnen we je (voorlopig) een kort antwoord geven: bar weinig. De auto's zijn in principe hetzelfde als de 9-3's van twee jaar geleden, inclusief de bekende 2,0-liter turbo-benzinemotor en de Epsilon-basis die in 2002 zijn debuut maakte in de vorm van de Opel Vectra. Laten we zeggen dat dit platform toen al niet heel vooruitstrevend was.

Toch zegt Nevs dat ze de 9-3 danig gemoderniseerd hebben, en beloven ze in 2014 in China een elektrische variant te introduceren. Hoewel de auto's de Saab-naam blijven dragen, schijnt het logo te zijn gewijzigd. Wanneer de 9-3 weer op onze markt beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend.

Evengoed: welkom terug, Saab!

Reacties

Meer van TopGear