Wist je dat, en dit is geen grap, het serieus mogelijk is om ‘Platinum Member’ te worden op AliExpress als je genoeg troep bestelt? Dit weten we, eh, van een vriend van ons. Je kunt tegenwoordig vrijwel letterlijk alles bestellen op de Chinese verkoopwebsite, tot aan nieuwe autosleutels aan toe. We besloten uit nieuwsgierigheid te kijken of het echt kan: een werkende set autosleutels van AliExpress voor jouw auto bestellen. Niet omdat het handiger is (of veel goedkoper), maar gewoon omdat het kan.

Het proces is simpel: je bestelt de autosleutel bij een verkoper en stuurt twee duidelijke foto’s op van jouw sleutel, eentje van de bovenkant en eentje van de onderkant. De verkoper bevestigt in gebrekkig Engels dat het goed is, en dan begint het wachten. Dat deden we, en toen kwam de realisatie dat we zojuist onze sleutelafdruk én het adres waar de auto in de buurt staat hebben doorgeven aan onbekenden. Precies de reden dat we het bestellen van een sleutel via het internet ook direct aan iedereen afraden. De bovenstaande foto hebben we trouwens iets gemanipuleerd.

Mocht je het risico wel willen nemen, dan hebben we goed nieuws. Na minder dan een maand kwam de nieuwe sleutel binnen (op de foto met het rode knopje). In ons geval zijn de sleutels voor een Mazda en de verkoper gaf al aan dat er géén chip of transponder in de sleutel zit, al zijn er ook diverse verkopers die beweren dat hun sleutel wél een transponder bevat. We bekijken de sleutel en concluderen dat het lijkt alsof ze hem goed gesneden hebben. En dat voor maar 12 euro in totaal. Het bijhorende sleutelpasje is trouwens leeg.

Dus, werkt de autosleutel van AliExpress?

We steken de sleutel in het slot en, verrek, het past! De deuren van de auto gaan open met de sleutel van AliExpress. Direct gaat ook het alarm af – logisch, want de sleutel heeft geen transponder. Maar als noodsleutel, voor wanneer je je sleutels hebt opgesloten in de auto, is het ideaal. Ook voor oudere auto’s, die nog geen startonderbreker hebben, zou dit perfect werken. Of als je nog wel de afstandsbediening van de sleutel hebt, maar niet het losse sleuteltje.

Moet je het doen?

Als je echt puur een noodsleutel wilt, is het de overweging waard. Anderzijds: de sleutelboer om de hoek kan vast ook wel een sleutel bijmaken zonder transponder. Verkopers op AliExpress die beweren dat hun sleutel een transponder heeft en perfect werkt, daar zijn we sceptisch over. Sowieso moet je goed overwegen of je iemand de combinatie van jouw autosleutel en je adres wilt geven. Zelfs als ze in China zitten, kunnen ze de gegevens doorspelen. Bovendien kunnen sleutels die nét niet helemaal lekker gesneden zijn het slot beschadigen, waarbij goedkoop flink duurkoop wordt. Ons advies: ga liever even langs bij de dealer.

Advertentie

Reacties

 • JJ Vallaeys heeft op 27 juni 2021 geschreven:

  Sleutel voor Mazda 5 besteld via een chinese website (ongeslepen). Laten slijpen bij Ieper op Slot (België). Oude en nieuwe sleutel open gemaakt, transponder verplaatst naar de nieuwe sleutels (2 stuks). Werken perfect. En dit voor en paar tiental euro. Zelfs logo van de oude sleutel overgezet. Niemand die kan zien dat dit geen originele sleutel is van het merk.

  Reageer
 • Max heeft op 17 juli 2020 geschreven:

  Voor die twaalf euro kan je net zo goed in nederland een sleutel met transponder laten maken.

  Reageer
 • Jasper heeft op 16 juli 2020 geschreven:

  Wij (Car Lock Systems in Sleeuwijk) doen al bijna 25 jaar niet anders. Sleutels maken vanaf een foto is echt een koud kunstje voor onze technische specialisten. Wij leveren dan ook dagelijks zo’n 1000 sleutels of handzenders op maat gemaakt binnen 24 uur, en dat in heel Europa. (Overigens met een foutpercentage van 0,01 %, daar kunnen die Chinezen alleen maar van dromen)
  We leveren de originele onderdelen alleen aan dealers en garagebedrijven, dit i.v.m. veiligheid. Iemand moet toch controleren of de besteller ook echt de eigenaar is van die auto! En daarnaast moeten de sleutels of handzenders ook geprogrammeerd worden bij de auto, daar heb je apparatuur en kennis voor nodig.
  Een simpele sleutel om alleen je auto te openen kost via ons ook echt niet veel geld(prijs is model-afhankelijk). En kwalitatief krijg je bij ons een sleutel die gelijk is aan een nieuwe, wij slijpen deze sleutels nl op geautomatiseerde CNC machines die speciaal ontwikkeld zijn voor de automotive branche.
  Informeer gerust bij je dealer of garagebedrijf, de meesten maken al gebruik van onze service;)

  • Nick heeft op 28 juni 2021 geschreven:

   Eigenlijk is dit gewoon schaamteloze reclame 🙄

   • Jan Akkermans heeft op 29 juni 2021 geschreven:

    Ja zeer duidelijk!!
    Zou direct verwijderd moeten worden

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • R. van Herpen heeft op 16 juli 2020 geschreven:

  Bij de lokale sleutelmaker zijn deze sleutels (zonder transponder) véél goedkoper. Bij ons in Terneuzen zijn sleutels met een gewone insnijding (dus geen baansleutel) namelijk vanaf € 6,95 en het is veiliger. VAN HERPEN schoen- en sleutelservice Axelsestraat 88 Terneuzen

  • Dennis timmermans heeft op 16 juli 2020 geschreven:

   Tegenwoordig heeft elke auto een sleutel met transponder om te starten. (Vanaf 1996) Vaak is zelfs de afstandsbediening nodig om het alarm uit te schakelen. Als je het goed gedaan wilt hebben zoek een sleutelspecialist. Wij kunnen voor de meeste auto’s sleutels met transponder en afstandsbediening maken en inleren. Volksbelang schoen en sleutelservice. Kloosterdreef 88a Eindhoven.

   • R van Herpen heeft op 16 juli 2020 geschreven:

    Uiteraard kunnen wij ook de meeste sleutels met transponder leveren, maar hier in dit stukje hebben ze het over een sleutel zonder transponder om de deuren te openen. Wij kunnen geen afstandsbediening maken. Dus daarvoor zullen we ze naar jullie, ook al is het ver weg, doorsturen.

    • T. Xing Wu heeft op 17 juli 2020 geschreven:

     Wij kunnen alles maken. Heel goedkoop en goed verzenden. Stuur foto en wij maken sleutels voor jouw auto. Ook met transponder!
     Snel verzenden uit Hong Kong

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie