Uit de kersverse cijfers van de autoverkopen van oktober 2023 blijkt dat we in Nederland minder auto’s kopen dan vorig jaar. Het verschil is overigens niet groot: afgelopen maand werden er 440 auto’s minder verkocht dan een jaar eerder. De Bovag heeft hiervoor een verklaring. Het consumentenvertrouwen zou op dit moment laag zijn.

Ook kan het volgens de brancheorganisatie liggen aan de onduidelijkheid over de toekomst van de SEPP-regeling na 2025. SEPP is Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren trouwens. Als je na 2025 meer subsidie krijgt voor het kopen van een EV wacht je nu misschien toch maar even met je EV-bestelling.

Nieuwe supercars in Nederland

Goed, even tijd voor wat vrolijker nieuws. Er zijn wat nieuwe supercars op gele platen gezet. Zo verwelkomen we deze maand de allereerste Rolls-Royce Spectre en Koenigsegg Jesko van ons land. Daarnaast kwam er nog meer exotisch pul onze kant op. Denk aan een Maserati MC20, een Bentley Flying Spur, twee Ferrari 812’s, vier Lamborghini Huracáns (nu het nog Hura-kan) en twee Aston Martin DBS’en.

Koenigsegg Jesko Attack

Zo ziet de eerste Jesko van Nederland eruit. Niet verkeerd, toch? | Foto: © Koenigsegg

Nederland houdt nog steeds van kleine hatchbacks

In het wat minder exclusieve en minder onbetaalbare segment gaat het goed. De autoverkopen van oktober laten zien dat Nederland nog niet klaar is met de hatchback. De Kia Picanto is zelfs (weer eens) de meest verkochte auto met 1.019 stuks. Op nummer 3 staat de Volkswagen Polo waarvan er 746 nieuwe exemplaren op kenteken werden gezet.

En daar houdt het niet op. De autoverkopen van de Fiesta zijn in Nederland het hoogst van alle Ford-modellen in oktober. Je gaat je bijna afvragen waarom ze hem weg doen, al is het bouwen van een model voor slechts één landje misschien geen geweldig idee. De Peugeot 208 en Audi A3 zijn zelfs de best verkopende modellen van Peugeot en Audi tot nu toe in 2023. Verder zijn natuurlijk ook ruimere auto’s in trek, zoals de Volvo XC40, de Kia Niro en de Tesla Model Y.

Bestverkochte automerken in oktober 2023 in Nederland

  1. Kia – 3.015
  2. Volkswagen – 2.828
  3. Toyota – 1.927
  4. Skoda – 1.748
  5. Hyundai – 1.645

Bestverkochte auto’s in oktober 2023 in Nederland

  1. Kia Picanto – 1.019
  2. Volvo XC40 – 759
  3. Volkswagen Polo – 746
  4. Kia Niro – 706
  5. Tesla Model Y – 647

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)