Oeh, dat is spannend. We hebben, waarschijnlijk voor het eerst, tanktoerisme in Nederland. Blijkbaar komen er tegenwoordig Belgen naar Nederland om te tanken. Niet omdat de benzine of diesel hier zo goedkoop is, maar omdat ze hier goedkoper terechtkunnen voor CNG. Sterker nog: dit gas is in Nederland de helft goedkoper.

In België is de brandstof CNG (Compressed Natural Gas, oftewel aardgas) stervensduur, zo meldt het AD. Waar je in Nederland nog geen 2 euro betaalt voor een kilootje CNG, lopen de prijzen in België over de 4 euro per kilo. Volgens de ANWB gaat er in de meeste CNG-tankjes zo’n 15 kilo en ligt het verbruik van CNG rond de 6 of 7 kilo per 100 kilometer. Dat is dus per kilometer duurder dan benzine.

Volgens het AD is de prijs van CNG in België de afgelopen jaren vervijfvoudigd. De oorzaak ligt blijkbaar bij de Belgische overheid, die de prijzen van benzine en diesel wel reguleert, maar die van CNG niet. Bovendien hebben we in Nederland juist BTW-korting op aardgas en is het aandeel biogas in CNG hier groter.

Goed om te weten is dat de meeste auto’s met een CNG-tank ook nog een benzinetank hebben. De Belgen met een CNG-auto zullen er nu dus waarschijnlijk voor kiezen om op benzine te rijden. Als ze dan in de buurt van een Nederlands pompstation zijn, dan gooien ze de CNG-tank weer even vol voor onze spotprijzen. Trouwens, voor de oplettende lezer: de GT-R in de foto tankt inderdaad gewoon benzine.

Reacties

 • Jan heeft op 26 augustus 2022 geschreven:

  En dan een foto laten zien van een Gt-r aan de super plus. Prachtige auto en op de juiste brandstof.

  Reageer
 • Mar heeft op 25 augustus 2022 geschreven:

  Er zit heel veel verschil in prijzen in Nederland.
  Ik kan tanken voor €1,896 maar ook voor€3,189
  Allebij van de zelfde leverancier orange.
  Snap niet waarom er zo’n prijsverschil kan zijn

  Reageer
 • Nol heeft op 25 augustus 2022 geschreven:

  Bij ons in nederweert kost cng 3 euro 20 zitten hemelsbreed 15 km van belgie

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear