Na lang wachten is ie nu dan eindelijk los: Bentleys troef in markten waar groot nog goed en veel nog lekker is, de gloednieuwe Bentayga. Als we dan toch een SUV maken, dan doen we het meteen beter dan iedereen, zo moeten ze bij Bentley gedacht hebben; het resultaat is de krachtigste en de snelste productie-SUV ter wereld.

Het is je misschien opgevallen dat hij er niet zo angstaanjagend uitziet als de EXP 9 F, de eerdere conceptcar die Bentley bij wijze van teen in de vijver presenteerde en die wereldwijd verguisd werd om z’n uiterlijk. Ze hebben geluisterd, daar in Crewe: de Bentayga is beduidend smaakvoller vormgegeven. Wat alles behalve wil zeggen dat het een ingetogen voorbeeld van stijl en klasse is.

Zo imposant als de auto moest ogen, zo indrukwekkend moest hij presteren. Hoewel in een later stadium een diesel en een hybride beschikbaar komen, is hij er voorlopig alleen als ultieme sjeik-special: met een nieuwe 6,0-liter biturbo W12, goed voor 608 pk en 900 Nm. De motor gebruikt cilinderuitschakeling en is bijna 12 procent efficiënter dan zijn voorganger (al is alles relatief – de CO2-uitstoot bedraagt 292 g/km). In combinatie met een achttraps automaat beweegt hij de loodzware Bentayga in 4,0 seconden van 0 naar 100 km/u en door naar een ongelooflijke topsnelheid van 301 km/u.

Bentley ging door vuur om ervoor te zorgen dat al dat geweld op meerdere ondergronden benut kan worden. De Bentayga deed meer dan 400 testrondjes op de Nürburgring en heeft acht verschillende rij-modussen: een voor elk denkbaar terrein. Met een anti-overhelfunctie en iets dat Responsive Off-Road Setting heet moet je met de Bentayga zo’n beetje overal kunnen komen – en daar dan ook nog de snelste zijn.

Naast alle luxe en veiligheidsriedels die je de top van het topsegment inmiddels mag verwachten, beschikt de Bentayga ook over zaken als night vision, vergaande connectiviteit, een audiosysteem van 1.950 Watt en een uitneembaar tablet voor de achterpassagiers. De auto wordt, net als andere Bentleys, in Crewe met de hand opgebouwd uit het meest verfijnde staal, hout en leer en is desgewenst volledig te personaliseren. Er valt te kiezen uit een vier- of een vijfzits configuratie; binnenkort wordt Bentleys dikste ook als zevenzitter leverbaar.

De Bentayga maakt zijn debuut op de autoshow van Frankfurt. Vanaf begin 2016 nemen avontuurlijke vermogenden de eerste exemplaren in ontvangst.

Advertentie

Reacties

Meer
Advertentie