Met een raar pakje aan, maar toch. Na de conceptcar en talloze teasers is dit het eerste volledige beeld van de Bentley SUV die over niet al te lange tijd zijn entree gaat maken.

En het moet gezegd, hij ziet er… groot uit. Het schijnt dat de vooralsnog naamloze SUV even lang is als een Range Rover – zo'n vijf meter dus – maar een langere wielbasis heeft. Geen auto om onopgemerkt mee door het leven te gaan, dus. Als lijkt ie ook weer niet zó opvallend als de EXP 9 F conceptcar uit 2012, en dat is goed, want die viel vooral op door de enorme hoeveelheid oogbollen die uit hun kassen sprongen bij omstanders.

Ja, het concept was – laten we zeggen – controversieel. Bentley lijkt de complete frontpartij aangepakt te hebben, met een meer traditionele set lampen in plaats van de 'gestapelde' lichtunits van de EXP 9 F. Dit is een verbetering, en een grote ook.

Wat gebleven is, is de enorme grille en de scherp getekende motorkap, waarachter een motor van toepasselijke grootte schuilgaat. Het is al bekend dat de SUV, die in 2016 in productie zal gaan, zal worden uitgerust met Bentleys bekende V8- en W12-motoren, en dat er ook een benzine-hybride versie zal komen. Ook weten we – duh – dat ie prijzig zal zijn: Bentley-bazen hebben TopGear verteld dat de instapversie al de duurste Range Rover zal overstigen. Voor Engeland worden prijzen genoemd van 140.000 pond, of ruim 170.000 euro – en je kunt op je Hollandse klompen aanvoelen wat voor vrachten belasting daar voor ons nog bij zullen komen.

Niet dat dat potentiële kopers zal afschrikken. Bentley verwacht zo'n 3.500 SUV's per jaar te kunnen verkopen, waarmee ze hun totale jaarlijkse productie opschroeven naar 15.000 auto's.

Nu de Maserati Kubang in aantocht is en Rolls-Royce 'serieus nadenkt' over een dergelijke auto (lees: zeer waarschijnlijk binnenkort start met de ontwikkeling ervan), lijkt het erop dat we in een nieuw tijdperk terecht gaan komen: dat van de hyperluxueuze SUV.

Reacties