Water drinken is altijd een goed idee, laten we dat vooropstellen. Bij twijfel dus altijd water drinken. Maar grappig genoeg is het niet het beste drankje om jezelf optimaal te hydrateren, omdat het eigenlijk te snel door je heen stroomt. Zeker als je een lange rit voor de boeg hebt, kan het lonen een bewustere keuze te maken.

Ronald Maughan, een professor aan de St. Andrews’ School of Medicine, legt in een artikel van CNN uit dat water voedingsstoffen mist om de beste hydratatie te geven. Als het gaat om lange ritten (of lange vluchten) kun je met oog op plaspauzes misschien een andere keuze maken. Drinken met een beetje suiker, vetten of eiwitten zijn effectiever om te hydrateren.

In melk zit bijvoorbeeld lactose, eiwitten en vet. Door deze ingrediënten duurt het langer voordat je maag de boel verwerkt heeft, waardoor het vocht minder snel wordt opgenomen. Volgens Maughan heb je dus langer het effect van de hydratatie, omdat het vocht langzamer wordt afgegeven. Ook zit er natrium in melk, wat het water vasthoudt. Hierdoor hoef je minder vaak naar het toilet.

Het beste drankje om te hydrateren heeft elektrolyten

Melk is overigens maar een voorbeeld. Je wilt op zoek naar elektrolyten. We beseffen dat dit artikel de aanzet kan zijn om het doemscenario van de cultfilm Idiocracy te laten uitkomen. Check het fragment maar even onder aan de pagina. De video is overigens precies hoe het voelt als je een discussie aangaat in de reacties op Facebook.

‘Deze studie vertelt ons veel van wat we al wisten: elektrolyten – zoals natrium en kalium – dragen bij aan een betere hydratatie, terwijl calorieën in dranken leiden tot een langzamere maagontlediging en dus een langzamere afgifte van urine’, zei Melissa Majumdar, woordvoerster van de Academie voor Voeding en Diëtetiek, in hetzelfde artikel van CNN.

Drink niet te veel suiker

Wat je dan weer niet wilt doen, is te veel suiker drinken; dat werkt weer averechts. Ook sinaasappelsap (dat overigens redelijk wat suikers bevat) zou net iets beter hydrateren dan water. Wetenschappers probeerden verschillende dranken in het onderzoek en maakten een lijstje met de best hydraterende dranken.

Magere melk staat bovenaan, gevolgd door volle melk en daarna sinaasappelsap. Frisdrank staat boven light-frisdrank, en daarna komen koude thee, warme thee en sportdrankjes. Water staat overigens nog wel boven water met prik, bier en ook boven koffie. Weet je dat ook weer.

Reacties

  • Alfred heeft op 14 december 2022 geschreven:

    Best lekker, 0.0% bier 😉

    Reageer
  • Teun heeft op 21 november 2022 geschreven:

    Bier drinken om je te hydrateren tijdens een lange rit is ok andere redenen sowieso een slecht idee.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear