De zoektocht naar een goede tweedehands auto kan erg lastig zijn. De auto moet goedkoop zijn, niet te oud en het liefst niet te veel kilometers op de teller hebben. Daarnaast wil je voorkomen dat de monteurs je voornaam kennen en telkens afsluiten met ‘tot volgende week!’. Hoewel het ongetwijfeld heel gezellig is bij de garage om de hoek, zoeken we toch de 10 betrouwbaarste tweedehands auto’s voor je uit.

Het Britse Warrantywise onderzocht de mankementen van ruim 130.000 gebruikte auto’s van maximaal tien jaar oud. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal reparaties en hoe ernstig de reparaties waren. En een kleine bonus: er zitten auto’s bij die ook nog eens leuk zijn om te zien en te rijden. Dit zijn de betrouwbaarste tweedehands auto’s die je op dit moment kunt kopen.

Peugeot 107

Peugeot 107 in het geel

Hieronder vallen ook zijn broertjes, de Citroën C1 en Toyota Aygo. Aan de 1,0-liter driecilinder motor zul je een zuinige kameraad hebben. En de reden van zijn betrouwbaarheid? Nou, er is niet zoveel wat kapot kan gaan. Vind je hem nou iets té betrouwbaar? Dan hebben ze in Nederland tegenwoordig voor een zacht prijsje een supercharger voor je Aygo, C1 of 107.

Hyundai i20

Hyundai i20

Op plek nummer negen vinden we de Hyundai i20. Hij blinkt niet echt specifiek ergens in uit, wat hem weer een mooie allrounder maakt. Met 84 pk is het uiteraard geen geweldenaar, maar daarvoor bestaat de N-versie gelukkig. Wel kun je verrassend veel kwijt in de i20 en als we heel eerlijk zijn, ziet hij er niet eens zo slecht uit.

Suzuki Alto

Suzuki Alto

De Suzuki Alto gaat al meer dan 40 (!) jaar mee. Tijdens het onderzoek is de niet-Japanse versie van de Alto gebruikt en de exemplaren die ouder zijn dan tien jaar werden niet meegerekend. Ook weer niet het spannendste ding, maar hij doet wel precies wat je van hem vraagt: je van A naar B brengen. Met 68 pk onder je rechtervoet zul je ook goed je best moeten doen om veel benzine te verbruiken.

Kia Rio

Kia Rio

Goedkoop in aanschaf, maar ook om te rijden. De driecilinder turbomotor heeft maar 4,5 liter benzine nodig om je 100 kilometer verderop te brengen, volgens de fabrieksopgave. Al is het niet heel lastig om daar in de buurt te komen. Dat doet hij dus ook nog eens op een betrouwbare manier. Het uiterlijk had wat uitdagender gekund, maar Kia hield het met deze Rio dicht bij zichzelf.

Kia Ceed

Kia Ceed

Als je een spannender uiterlijk wilt, dan kun je nog gaan voor de Kia ProCeed met zijn shooting brake-achtige lijnen. Maar hoeft het allemaal niet zo uitbundig, dan haal je deze Kia Ceed in het grijs. Is gewoon prima. De viercilinder turbo produceert 140 pk en 242 Nm. Kortom, een veilige keuze waar je niet snel spijt van zult krijgen.

Toyota Aygo (2e generatie)

Toyota Aygo

Wat kijkt ie boos hè, met zijn X-vormige snor. Stap in en je komt erachter dat hij vanbinnen helemaal niet zo agressief is. De driecilinder doet een poging om wat te grommen, waar hij best wel in slaagt. En hij is ook nog eens een betrouwbaar. Dat maakt hem een goed boodschappenautootje is voor moederlief. Of een eerste auto voor zoonlief.

Mazda MX-5

Mazda MX-5

Op plaats vier de leukste uit deze lijst. Deze roadster is niet alleen licht, handgeschakeld en achterwielaangedreven, het is ook nog eens een van de betrouwbaarste auto’s op de weg. Rijplezier wordt hier gecombineerd met een leuk neusje. Is er ook iets op deze aardbol wat de MX-5 niet kan? Niet zeuren over hoofdruimte met het dak dicht, het was een retorische vraag.

Toyota Auris

Toyota Auris

Inmiddels heet ie in Europa ook weer gewoon Corolla, maar dat is niet om een vreselijk imago weg te poetsen. De Toyota Auris houdt de eer van Toyota hoog en is daarnaast bescheiden in z’n verbruik. We hebben overigens heel goed in de gaten dat we een beetje in herhaling vallen. Dit is nu eenmaal niet ‘s werelds spannendste materie.

Mazda 2

Mazda 2

Net geen gouden plak voor de Mazda 2, maar toch een zeer verdienstelijke tweede plaats in deze lijst. En hij heeft niet alleen de looks. Het lukt Mazda maar niet om een auto te maken die niet leuk stuurt en ook deze Mazda 2 lust wel een paar bochtjes.

Honda Jazz

Honda Jazz

En dan de auto waarmee je, statisch gezien, het minst vaak mee langs de weg komt te staan: de Honda Jazz. Ehm, oké. Wij moesten het ook nog even factchecken, maar dit schijnt dus inderdaad de betrouwbaarste tweedehands auto te zijn die je kunt kopen. In Nederland en België zijn er niet zo heel veel exemplaren verkocht, maar het handjevol dat op onze wegen terechtkwam, gingen vaak naar oudere echtparen. Lekker rustig mee gereden, dus.

Reacties

  • Henk heeft op 11 september 2022 geschreven:

    Wordt bij de Auris de hybride of 1.2 turbo bedoeld? Wij rijden de 1.2 turbo en zijn er super tevreden over.

    Reageer
  • Joop heeft op 11 september 2022 geschreven:

    Eigenlijk hoort de Mitsubishi Colt toch ook in deze rij thuis, hoewel die niet meer (in Europa) op de markt is. Eén van de meest betrouwbare auto’s, volgens de wegenwacht maar ook uit eigen ervaring.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear