Indrukwekkende beelden van een tankstation dat binnen enkele seconden in een dikke schuimparty verandert, maar dan met poeder. Ja, we zeggen bewust geen poederparty, want dat klinkt als een feestje waar de wc de populairste ruimte is. Gesnoven, eh, gesnopen? Je ziet hier wat er gebeurt als een blussysteem bij een tankstation afgaat. In de Amerikaanse staat Massachusetts werd een poederblussysteem per ongeluk geactiveerd, ergens vorig jaar al. Omdat de video nu opnieuw viral gaat op TikTok, leek het ons leuk hem nog eens te delen.

Het blussysteem in het tankstation laat een lading natriumwaterstofcarbonaat (oftewel baking soda/zuiveringszout) los zodra het vuur denkt te zien. Het poeder verstikt vervolgens het vuur. Dodelijk voor eventuele pompgangers is het niet, maar heel relaxt is het allerminst. Je kunt er last van je ogen van krijgen, en geïrriteerde luchtwegen. Nog altijd beter dan brandwonden, dunkt ons. Het spul laat daarnaast een enorme bende achter.

Niet alle tankstations in Amerika hebben een blussysteem zoals je het in de onderstaande video in actie ziet. Elke staat heeft daar weer z’n eigen regeltjes voor. In Nederland hebben we het ook nog nooit gezien. Wel is het zo dat er in Nederland een klep zit die de brandstoftoevoer naar de slangen afsluit als er brand ontstaat. Dat meldde de brandweer een paar jaar geleden aan Omroep Brabant.

Blussysteem tankstation gaat per ongeluk af

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie