‘We werden aan het begin regelmatig staande gehouden door de politie, maar inmiddels weet de Landelijke Eenheid dat dit een échte ambulance is’, zegt Ruud van Stars of Life Team tegen TopGear. Dat geloven we gelijk, want ook wij geloofden niet gelijk dat het hier om een echte ambulance ging. Hij heeft zelfs in de krant gestaan als 1-aprilgrap.

De stichting is de eigenaar van deze BMW 6-serie Cabrio ambulance. Het is een rapid responder inclusief zwaailichten, sirenes en de nodige medische apparatuur. Volgens de wet is het een officiële ambulance, maar dan wel eentje zonder brancard. De auto wordt regelmatig gespot in Rotterdam in de warme maanden. In de gure maanden staat hij droog en warm binnen.

We voelen vanaf hier al de vingertjes jeuken van mensen die willen reageren met ‘en dat van onze belastingcenten’. Maar behalve dat het een stichting zonder winstoogmerk is, is deze BMW 6-serie Cabrio ook nog eens de voordeligste optie voor het doel van deze ambulance. Stars of Life Team verzorgt medische hulp bij onder meer wielrenwedstrijden en daar is een open auto voor nodig.

Waarom dan een BMW 6-serie Cabrio als ambulance?

Ruud legt uit waarom ze een BMW 6-serie hebben gekozen: ‘We behandelen wielrijders tijdens het rijden. We hebben dus een ruime vierzitter nodig én een cabrio. Een gebruikte BMW met 40.000 kilometer op de teller is goedkoper én ruimer dan een nieuwe cabrio van Volkswagen.’ Ze hebben ook gekeken naar een elektrische cabrio, maar een Mini Electric is te krap als je ook nog alle apparatuur kwijt moet.

De stichting heeft ook nog twee dieselexemplaren van de Volkswagen Eos. Deze zijn gewoon wit, maar hebben wel zwaailichten. Je kunt de BMW ambulance dus spotten bij wielrenwedstrijden, maar ook bij marathons en andere sportevenementen. In de auto zitten vrijwilligers (maar wel opgeleid medisch personeel) die niet veel meer krijgen dan een ‘dagvergoeding en een gevulde koek’.

Andere mooie spullen

Stars of Life Team verleent ook hulp bij evenementen op het strand. Daarvoor hebben ze nu nog een Ford F-150 Raptor. Deze gebruiken ze bijvoorbeeld ook om boten en quads mee te vervoeren. Ze zitten ernaar te kijken om deze pick-up te vervangen met een elektrische F-150 Lightning. We snappen wel dat mensen het leuk vinden om vrijwilliger te zijn voor een dagje.

Hoewel het een losse stichting is, valt Stars of Life officieel onder de veiligheidsregio van Rotterdam-Rijnmond. Ze rijden daarom ook met een nummer van deze veiligheidsregio. Tijdens evenementen lenen ze ook volwaardige ambulances (met brandcards) van Rotterdam-Rijnmond en in ruil daarvoor, leent de stichting zijn voertuigen weer uit.

Foto’s: Joep Verbeeten

Reacties

  • Beertje heeft op 10 juni 2023 geschreven:

    Wat een flauwe kul weer

    Reageer
  • Yvo heeft op 9 juni 2023 geschreven:

    Kul , rijdend behandelen kun je prima staand doen. Tenzij de wielrenners daar zelf voor bijdragen een open ambulance. Grappig en leuk maar de wereld op zn kop! Als je medische zorg nodig hebt is een dichte auto meer dan prima en geen medische noodzaak. Check maar wie daar uiteindelijk voordeel uit haalt. Ik denk dat er na gebruiksperiode iemand heel gunstig een dure auto scoort.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)